Samsung lanceert mogelijk dit jaar geen Galaxy Note-toestel door chiptekort

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsung, een van ’s werelds grootste chipfabrikanten, laat weten dat het worstelt met een ‘serieuze onbalans’ wat betreft chipleveringen en is daarom niet zeker of er dit jaar nieuwe Galaxy Note-modellen op de markt komen.

Tijdens een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering sluit co-CEO Koh Dong-jin niet uit dat Samsung de Galaxy Note-reeks een jaartje parkeert in 2021. “De balans tussen vraag en aanbod wat betreft chips in de IT-sector zit scheef. Ondanks de moeilijke omgeving ontmoeten we overzeese partners om de problemen op te lossen.”

“Het is moeilijk om te zeggen wanneer het tekort honderd procent opgelost zal zijn”, zegt hij volgens Bloomberg. Samsung wil dit jaar bovendien graag zijn product line-up stroomlijnen, en de Galaxy Note kan daar het slachtoffer van worden. Het zou de eerste keer sinds 2011 zijn dat de jaarlijkse cadans wordt doorbroken. Volgens data van International Data Corp is de Note-reeks verantwoordelijk voor vijf procent van de smartphones die Samsung verscheept. Het gaat tevens om een premium product met hogere marges, wat de financiële impact groter maakt.

Snapdragon en Exynos

Koh benadrukt dat de Galaxy Note-reeks volgend jaar wel een zekerheid is, ongeacht of er nu wel of geen nieuw model in 2021 op de markt verschijnt. De toptoestellen van Samsung, de Galaxy S- en Galaxy Note-reeks, maken in Europa gebruik van een Exynos-chip uit eigen stal. In de VS en sommige andere landen maakt Samsung gebruik van Snapdragon-chips van Qualcomm.

Beide chips worden op 5 nanometer gebakken in de chipfabrieken van Samsung, wat extra zekerheid geeft, maar door de enorme tekorten wereldwijd is er een kans dat de fabrikant dit jaar voor één vlaggenschip kiest in plaats van twee. Het bedrijf geeft geen deadline mee wanneer de beslissing wordt genomen om de Galaxy Note-reeks dit jaar toch uit te brengen of niet. Lees alvast onze uitgebreide review van de Samsung Galaxy S21 Ultra hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home