Samsung Galaxy Z Flip is nog steeds niet erg krasbestendig

Samsung Galaxy Z Flip - JerryRigEverytyhing

Samsung mag dan wel het plastic display van de Galaxy Fold hebben ingeruild voor een exemplaar met een laagje glas op de Galaxy Z Flip, maar ook deze nieuwe foldable blijft veel gevoeliger aan krassen dan klassieke smartphones.

Het gebruik van ‘Ultra Thin Glass’ voor het scherm van de Galaxy Z Flip klonk bij de lancering als een belangrijke doorbraak voor de duurzaamheid van foldable smartphones. De overstap naar glas, hoe dun ook, deed vermoeden dat het scherm minder krasgevoelig zou zijn dan dat van de Galaxy Fold en andere foldables, die tot nu toe allemaal plastic schermen gebruikten.

De praktijk vertelt een ander verhaal. Zack Nelson van YouTube-kanaal JerryRigEverything kreeg een Galaxy Z Flip in handen en onderwierp hem aan zijn gebruikelijke stresstest om de krasgevoeligheid van het scherm te testen. Nelson gebruikt Mohs Hardness Test om de hardheid van smartphoneschermen te testen op een schaal van 1 tot 10. Typisch begint een scherm lichte krassen te vertonen op niveau 6.

De Galaxy Z Flip begint al te krassen vanaf niveau 2, met echt significante schade vanaf niveau 3. Daarmee is het glazen scherm volgens Nelsons tests even krasgevoelig als de plastic displays van de Galaxy Fold en Motorola Razr. Zelfs een vingernagel kan in het slechtste geval al zichtbare schade achterlaten. Punctietests leverden lijnen met dode pixels op het scherm op, maar leidden niet tot zichtbaar gebroken glas.

Geen echt glas?

Dat doet Nelson vermoeden dat Samsung geen echt glas gebruikt voor zijn Ultra Thin Glass, maar een hybride materiaal van polymeer met kleine stukjes glas in vermengd. Samsung laat in een reactie aan Amerikaanse media weten dat het glaspaneel van de Z Flip is beschermd met een plastic laag, net als de Galaxy Fold, en dat het scherm nog steeds “met zorg moet worden behandeld”.

Samsung wil niets verklappen over het productieproces van zijn Ultra Thin Glass of met wie het daarvoor samenwerkt. Het heeft evenwel zelf nooit beweerd dat het nieuwe scherm voor een betere duurzaamheid zou zorgen, maar legt vooral de nadruk op hoe het er beter uitziet en fijner aanvoelt.

De stresstest van Nelson is natuurlijk niet representatief voor normaal gebruik. In principe zal het scherm doorgaans dichtgeklapt, en dus grotendeels beschermd, zijn wanneer je het in een broekzak of tas wegsteekt, maar voorlopig lijkt het duurzaamheidsprobleem van plooibare schermen nog niet opgelost.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home