Samsung voorziet nieuwe S9-tablets allemaal met OLED-schermen

Samsung Galaxy Tab S9

Elke Samsung Galaxy Tab S9 tablet heeft nu een OLED-scherm aan boord dat dynamisch kan schakelen tussen 60 Hz en 120 Hz.

Waar vorig jaar de indrukwekkende 14,6 inchtablet Galaxy Tab S8 in de spotlight stond als monstertablet, is het nu de beurt aan de kleinste Samsung Galaxy Tab S9. Dat instapmodel krijgt voor het eerst een OLED-scherm, wat betekent dat de hele S9 line-up nu bestaat uit OLED-modellen. Dat is tevens ook ineens het belangrijkste nieuws. Voor de rest verandert er amper iets vergeleken met de S8-modellen van vorig jaar.

Het topmodel, de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, is bijna een kopie van het model van vorig jaar, wat goed nieuws is. De Tab S8 Ultra liet een heel goede indruk na op onze redactie. De volledige review kan je hier lezen. Het enige wat is veranderd, is een nieuwe chip (Qualcom Snapdragon 8 Gen 2 vs. Gen 1), een iets betere breedhoekcamera (8MP f/2.2 vs 6MP f/2.2) en een extra kleuroptie (beige) naast het traditionele zwart. De tablets zijn voortaan ook IP68-waterbestendig.

Over de Samsung Galaxy Tab S9+ kunnen we exact hetzelfde schrijven als over de S9 Ultra. Dezelfde upgrades werden doorgevoerd, inclusief extra kleuroptie.

Samsung Galaxy Tab S9

De grootste vernieuwing vinden we binnen de Samsung Galaxy Tab S9. In tegenstelling tot zijn voorganger heeft dit model nu wel een OLED-scherm. Achteraan is er naast de 13MP f/2.0 standaardcamera voortaan ruimte voor een breedhoekcamera (6MP F/2.2). Hiermee is deze tablet niet langer het lelijke eendje in de line-up, zoals vorig jaar wel het geval was.

Opnieuw worden er dezelfde upgrades doorgevoerd als bij de andere twee modellen met een nieuwe chip en een extra kleuroptie. Elk van de drie tablets ondersteunt 45 watt snelladen en heeft vier speakers aan boord voor een optimale stereokwaliteit ongeacht hoe je de tablet vasthoudt.

De drie schermformaten zijn 11 inch (Tab S9), 12,4 inch (Tab S9+) en 14,6 inch (Tab S9 Ultra). Elk model kan je optioneel configureren met 5G. De batterijcapaciteit gaat van 8.400 mAh voor de Tab S9 naar 10.090 mAh voor de Tab S9+ en 11.200 mAh voor de grootste Tab S9 Ultra. De dikte van de tablet neemt af naarmate de grootte van 5,9 mm voor de Tab S9 naar 5,5 mm voor de Tab S9 Ultra.

lees ook

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra review: gigatablet maakt indruk

Flinke prijsverhogingen

Het meest opvallende nieuws is dat de prijzen fors de hoogte in schieten voor de nieuwe modellen. Door de OLED-upgrade kost de Samsung Galaxy Tab S9 (8 GB RAM + 128 GB opslag) nu 899 euro. Dat is 150 euro meer dan het vorige model, ook al kunnen we hier argumenteren dat het betere scherm wel een meerwaarde biedt.

Bij de twee andere modellen kunnen we de prijsverhoging moeilijker verantwoorden. Het basismodel van de Samsung Galaxy Tab S9+ (12 GB RAM + 256 GB opslag) kost 1.119 euro, ruim 170 euro meer dan zijn voorganger. Die had wel maar 8 GB RAM aan boord en 128 GB opslag, toch blijft het een forse verhoging.

Hetzelfde verhaal zien we bij de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Het basismodel daarvan (12 GB RAM + 256 GB opslag) start vanaf 1.339 euro. Dat is 190 euro meer dan vorig jaar, ook al had dat basismodel maar 8 GB RAM en 128 GB opslag aan boord.

Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw. De drie tablets zijn vanaf 7 augustus beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home