Samsung produceert dunnere OLED-aanraakschermen voor laptops

samsung oled scherm laptop
Bron: Samsung Display

De nieuwste generatie OLED-laptops zal veel dunnere schermen hebben. Samsung haalt hiervoor inspiratie bij zijn eigen smartphoneschermen.

In een persbericht kondigt Samsung Display, de afdeling van Samsung die displays produceert voor de eigen producten maar ook externe fabrikanten, vol trots een nieuwe schermtechnologie aan voor laptops. Die is gebaseerd op OCTA-technologie (On-Cell Touch AMOLED) die Samsung al sinds 2010 gebruikt voor de ontwikkeling van smartphonedisplays.

Het verschil met huidige OLED-schermen is dat OCTA de aanraaksensoren volledig in het schermpaneel verwerkt zodat er geen TSP-folie meer nodig is bovenop het paneel. Hierdoor is het mogelijk om aanraakschermen tot elf procent dunner te maken, wat resulteert in lichtere en draagbaardere OLED-laptops. Een bijkomend voordeel is dat er minder plastic komt kijken bij de fabricage van het display.

lees ook

Samsung demonstreert vouwbare en uitschuifbare displays voor laptops

Galaxy Book loert om de hoek

Samsung zal de massaproductie van dit nieuwe type OLED-schermen deze maand nog opstarten. Dat is ook nodig, want het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft zichzelf een strenge deadline opgelegd. De aankomende generatie Galaxy Book-laptops zal met OCTA-schermen geleverd worden, belooft het persbericht. Samsung kondigt zijn nieuwe laptops waarschijnlijk op 1 februari aan samen met de Galaxy S23-smartphones.

Op termijn kunnen ook andere laptopfabrikanten gebruik maken van de schermtechnologie. Al lijkt die wel vooral bestemd te zijn voor premiumlaptops. Samsung demonstreert het dunnere OLED-scherm in een conceptlaptop met een 16:10-beeldverhouding, 3K-resolutie en 120 Hz verversingsgraad.

samsung oled display laptop
Bron: Samsung Display.

Batterij

Ars Technica merkt op dat OKTA-displays uitdagingen met zich meebrengen wat de batterij betreft. In een dunne en lichte laptop is nog zelden plaats vrij voor een stevige batterij. Daar komt nog eens bij dat OLED-schermen uit zichzelf al sneller de batterijpercentages consumeren. We zijn dan ook benieuwd hoe Samsung dit probleem zal aanpakken.

OLED-schermen lijken vanaf dit jaar wel hoe langer hoe meer de norm te worden in het premiumsegment van zakelijke laptops. Tijdens CES 2023 kondigde onder meer Lenovo en Asus een portfolio van OLED-laptops aan. De volgende stap is dat OLED-technologie zijn weg begint te vinden richting de meer betaalbaardere laptopklassen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home