Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 moet Windows op ARM een ding maken

Qualcomm probeert het nog eens. De Snapdragon 8cx Gen 3 is de recentste poging van de ontwerper op een chip te bouwen voor Windows-laptops, al lijkt het bedrijf zelf niet overtuigd van het toekomstperspectief.

Qualcomm introduceert de Snapdragon 8cx Gen 3. Deze derde incarnatie van de Snapdragon 8cx moet slagen waar zijn voorgangers faalden en Windowslaptops op ARM populair maken. Dat is een flinke verantwoordelijkheid. Hoewel Microsoft en Qualcomm eerst waren met de sprong van x86 naar ARM, blijft de combinatie moeilijk. In realiteit zijn er slechts een handvol nichetoestellen beschikbaar die kampen met beperkte ARM-optimalisatie van software.

Apple toont met zijn M1-chips aan dat er een plaats is voor ARM in mainstream-laptops, maar team Windows heeft daarop geen antwoord. .Is de Snapdragon 8cx Gen 3 het ontbrekende puzzelstukje?

Krachtiger

De chip zou in ieder geval een stuk krachtiger zijn dan zijn voorganger. De 8cx Gen 3 is de eerste processor op maat van Windowslaptops die op de 5 nm node van TSMC wordt gebakken. De geavanceerdere node gecombineerd met een nieuw design moeten de 8cx Gen 3 tot 85 procent meer pk’s geven voor de CPU en tot 60 procent meer voor de GPU vergeleken met de 8cx Gen 2.

De chip zou bovendien 60 percent betere prestaties per watt bieden dan het x86-equivalent. Dat zal wel zijn, maar geldt alleen wanneer toepassingen ook geoptimaliseerd zijn voor ARM. Daar knelt bij Windows momenteel het schoentje. Qualcomm denkt desalniettemin dat laptops met de nieuwe SoC meerdere dagen op één batterijlading kunnen overleven.

Uitdagingen en interne concurrentie

Op papier ziet het er goed uit, maar voor ARM op Windows om te slagen is er meer nodig dan een goede chip. De Snapdragon 8cx Gen 3 moet even goed zijn als de M1-reeks van Apple, Windows moet de ondersteuning serieus nemen, en fabrikanten moeten brood zien in ARM-laptops. Qualcomm zelf heeft niet de controle over al die factoren.

Daar komt dan nog een opmerking van Qualcomm-CTO James Thompson bij. Die liet verstaan dat Qualcomm tegen 2023 een volledig nieuwe ARM-chip wil lanceren die de strijd moet aangaan met de M-SoC’s van Apple. De nieuwe chip wordt gebouwd door het team achter Nuvia en lijkt geen opvolger van de 8cx-reeks te worden. Dat boezemt niet meteen vertrouwen in wat de Snapdragon 8cx Gen 3 betreft. Waarom zou je ontwikkeling voor Windows-ARM immers over een andere boeg gooien als je ten volle gelooft in de huidige aanpak?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home