Qualcomm Snapdragon 8cx evenaart Intel-chips en drijft eerste 5G-laptop aan

Qualcomm

Qualcomm demonstreert dat zijn Snapdragon-chips hardware van Intel aankunnen als cpu-alternatief in de laptop. Lenovo zet die bewering kracht bij met de introductie van de eerste 5G-laptop.

Lenovo laat op Computex de eerste 5G-laptop ter wereld zien. ‘Project Limitless’, het het ding, en het wordt aangedreven door Qualcomms Snapdragon 8cx-chip. De 8cx is een arm-gebaseerde SoC speciaal gebouwd voor laptops, in contrast met het gros van Qualcomms portfolio dat zich in eerste instantie op smartphones richt.

Project Limitless is op zich een dure naam voor een Arm-laptop die 5G ondersteuning zal bieden. Je kan je afvragen hoe nuttig die functionaliteit in de praktijk is. In België moet je eerstdaags in ieder geval niet verwachten om ook effectief met een 5G-netwerk te verbinden met de laptop. Het toestel lijkt dan ook meer een statement op dit moment dan een echt verkoopskanon.

Qualcomm versus Intel

Interessanter dan de laptop zelf is de vergelijking tussen de Qualcomm-chip en het alternatief van Intel. Qualcomm zet de chip zelf tegenover een Intel Core i5-8250U. Die 14 nm Kaby Lake R-cpu zou in de PC Mark 10-benchmark minder goed presteren dan de Snapdragon 8cx, als je tenminste je resultaten kiest. Voor browsen en tekstverwerking lijkt de Arm-chip inderdaad sneller, voor Excel en Powerpoint wijzen de resultaten nog steeds naar Intel. Het is desalniettemin geruststellend dat de Snapdragon in dezelfde categorie presteert. De belangrijkste verkoopsargumenten zijn immers niet prestaties, maar connectiviteit en batterijleven. Een competitieve chip volstaat daarbij.

De 8cx zelf is als chip ook nog in ontwikkeling. De SoC moet dubbel zo snel zijn dan de vorige generatie Snapdragon, en zou 60 procent efficiënter zijn.

Compatibiliteit

De vraag van compatibiliteit speelt wel een rol. Applicaties die Arm niet native ondersteunen, draaien in theorie naadloos in een x86-emulator. In de praktijk vergt die wel degelijk iets extra van de cpu. Hoe een Snapdragon 8cx-laptop in het echt aanvoelt, blijft vooralsnog afwachten.

De Lenovo-laptop die de benchmarks ondersteunde is nog een prototype volgens Engadget. Tegen de lancering in 2020 kan er dus nog heel wat veranderen. Arm-laptops lijken in ieder geval op weg naar een boeiende toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home