Qualcomm bevestigt nieuwe topchip Snapdragon 8150

Qualcomm zal op 4 december alle details van zijn nieuwe topchip aan de wereld tonen. De chip zal de Snapdragon 845 vervangen en vermoedelijk de naam Snapdragon 8150 dragen. De eerste benchmarks zijn al gelekt waar het enkel Apples A12 Bionic voor moet laten.

Afgelopen jaar heeft nagenoeg elke topsmartphone een Qualcomm Snapdragon 845 aan boord. Enkel Huawei, Samsung en Apple hebben eigen ontwerpen en hoeven niet (altijd) langs Qualcomm te passeren. De Snapdragon 845 krijgt volgend jaar een opvolger, vermoedelijk onder de noemer Snapdragon 8150.

Qualcomm heeft de nieuwe topchip nog nooit bevestigd, tot nu. De Chinese afdeling heeft op Weibo laten weten dat de opvolger van de Snapdragon 845 op 4 december wordt aangekondigd op hun eigen Developer Forum in Hawaii.

Benchmarks

Eerder deze maand lekten de eerste benchmarks voor de nieuwe topchip. Het scoort 362.292 punten op Antutu, het hoogste ooit op een Android-smartphone. De Kirin 980 in de Huawei Mate 20 Pro scoort 16 procent minder en vergeleken met de Snapdragon 845 is er een prestatiewinst van 20 procent. Hij scoort ook 3 procent beter dan de A12 Bionic in de iPhone XS en XS Max.

Wanneer we echter puur kijken naar de CPU-cijfers in de benchmark, dan scoort de A12 Bionic 7 procent beter dan de nieuwe Snapdragon 8150. We moeten wel benadrukken dat het hier om gelekte cijfers gaan, vermoedelijk in een prototype smartphone van Qualcomm zelf. Het geeft een indicatie van de prestaties, maar de uiteindelijke resultaten zullen van smartphone tot smartphone verschillen.

De Snapdragon 8150 zou een driecluster cpu-design krijgen, vergelijkbaar met de Kirin 980. Een grote prestatiekern draait op 2,84 GHz, drie middelgrote kernen staan geklokt op 2,4 GHz en vier kleine efficiënte kernen draaien op 1,78 GHz. De chipset wordt gebakken door TSMC op een 7 nm-proces en meet 12,4 x 12,4 mm.

 

Gerelateerd: Huawei lanceert eerste 7 nm-processor met dubbele AI-chip

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home