Qnap introduceert TS-1655: krachtige NAS met plaats voor flash

Qnap lanceert de TS-1655. De stevige torenNAS komt met ruimte voor HDD’s, verschillende types SSD en een flink wat processorkernen.

NAS-specialist Qnap pakt uit met de TS-1655. Dat is een krachtige NAS aangedreven door een Intel Atom C5125. Deze keer weet Qnap wel exact welke chip er in de NAS terecht komt. De 2,8 GHz-chip heeft acht rekenkernen (zonder multithreading). Daarmee zoekt Qnap een balans tussen relatieve efficiëntie en voldoende rekenkracht. De chip ondersteunt tot 128 GB aan (ECC) RAM in de NAS, al wordt die slechts geleverd met een zuinige 8 GB.

De Qnap TS-1655 heeft zestien bays in totaal. Het toestel is voorzien van twaalf klassieke 3,5 inch-sleuven bedoeld voor klassieke harde schijven. Daar bovenop komen vier 2,5 inch-bays, op maat van SATA-SSD’s. Tot slot is er ruimte voor twee M.2 NVMe-SSD’s. Qnap heeft voor deze krachtige NAS een hybride configuratie voorogen, waarbij gebruikers grote hoeveelheden opslag combineren met een significante hoeveelheid Flash op veeleisende taken te ondersteunen. Denk aan virtualisatie of database-opslag.

Ethernet

De TS-1655 komt met twee 2,5 GbE-ethernetpoorten en daar kan grote concurrent Synology nog iets van leren. Die andere grote NAS-speler blijft om de één of andere reden vasthouden aan 1 Gb-poorten terwijl de markt stilaan toch verder evolueert. Wil je meer, dan kan je net als bij Synology 10 GbE installeren via een PCIe-uitbreidingskaart in één van de drie beschikbare sleuven.. Qnap ondersteunt zo zelfs snelheden tot 25 GbE, wat de flash-component in het toestel mooi complementeert. Je kan ook extra M.2-SSD’s toevoegen of een fibre channel-aansluiting plaatsen.

Qnap voorziet zijn NAS tot slot nog van vier USB 3.2 Gen 1-poorten. USB Type C blijft helaas achterwege.

Qnap ziet de TS-1655 als een ideaal toestel voor virtualisatie, containers en zakelijke back-up. Het toestel is via de software van Qnap geschikt om eigen S3-opslag op te zetten of gewoon een lokale opslagcloud voor werknemers uit te rollen. De NAS is per direct beschikbaar voor een adviesprijs van ongeveer 1.999 euro exclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home