Proton lanceert alternatief voor Google Docs

proton

Geen zin om je tekstdocumenten te delen met Google? Proton lanceert zijn eigen tekstbewerker die als twee druppels water lijkt op Google Docs.

Proton breidt zijn ecosysteem van privacyvriendelijke webtools uit met Docs, een online tekstverwerker. Net zoals in Google Docs of de webversie van Word kan je documenten delen met collega’s en samen met hen in real-time eraan werken. De tekstverwerker is gratis beschikbaar voor wie een Proton Drive-account heeft.

Overeenkomsten met Google Docs zijn niet ver te zoeken, en dat is niet helemaal onbewust. De meeste oplossingen van Proton lijken qua uiterlijk en functionaliteit vaak nogal sterk op de tegenhangers van Google. Het belangrijkste verkoopargument van Proton luidt dat hun technologie geen eigendom van Google is, of een andere grote commerciële techreus.

proton docs
Bron: Proton

Zwitsers bankgeheim

Het nadeel van Google Docs of Microsoft 365 gebruiken is dat je de documenten per definitie ook deelt met de eigenaar van het platform. Zij weten dus ook perfect wat er in je documenten staat. Amerikaanse bedrijven zijn ook gebonden aan wetgevingen die de Amerikaanse overheid toegang kan geven tot data van gebruikers als die dat nodig vindt, ook van gebruikers buiten de VS.

lees ook

Windows 11 maakt back-ups naar OneDrive zonder het te vragen

Dat heb je met Proton allemaal niet. Proton is een bedrijf uit Zwitserland en zweert bij het Zwitserse bankgeheim. Het bedrijf stelt zwart op wit dat het nooit toegang heeft tot de inhoud van bestanden van gebruikers, zelfs niet tot de metadata. Proton stopt je documenten in een kluis die met end-to-end-encryptie bewaard is.

Proton Docs is onderdeel van Proton Drive, het alternatief voor Google Drive en Microsoft OneDrive. Het aanbod van Proton bestaat verder nog uit een mailapp met kalender, een VPN-dienst en een wachtwoordmanager, die allemaal aan dezelfde privacy- en beveiligingsvoorwaarden voldoen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home