Powertoys geeft Windows 10 vier nieuwe functies

PowerToys

De vernieuwde opensourceversie van Powertoys, gemaakt voor Windows 10, krijgt vier nieuwe toepassingen die bij oude bekenden een belletje zullen doen rinkelen.

Powertoys krijgt een uitbreiding. Powertoys is een verzameling van tools gebaseerd op de gelijknamige verzameling van toepassingen ontwikkeld voor Windows 95. De toepassingen integreren naadloos met Windows en breiden de functionaliteit van het besturingssysteem uit voorbij wat Microsoft zelf als standaard biedt.

Rename en resize

Met versie 0.16 krijgt Powertoys vier nieuwe tools. Eerst is er Power Rename. Daarmee kan je bestanden in bulk van naam veranderen. De toepassing is krachtiger dan de standaard optie om de bestandsnaam te wijzigen, aangezien ze een vervang-optie bevat. Je kan dus in een hele lijst met geselecteerde bestanden aangeven dat enkel bepaalde tekst in de bestandsnamen wil vervangen door andere tekst.

Vervolgens is er de Image Resizer. Daarmee kan je de resolutie van bestanden aanpassen zonder dat je daarvoor een beeldverwerkingsprogramma moet openen. Rechtstreeks vanuit het rechtermuisklikmenu opent er een dialoogvenster met enkele standaard-opties, al kan je de nieuwe resolutie ook zelf specifiëren. Deze tool is erg handig voor wie specifieke bestandsresoluties nodig heeft voor bijvoorbeeld webtoepassingen.

Previews en wisselen tussen apps

Windows Walker is een tekstgebaseerd alternatief voor Alt+Tab. Via een sneltoetscombinatie (Win+Ctrl) opent er een zoekvenster waarin je de naam van een open applicatie kan typen om die naar de voorgrond te krijgen. Tot slot voorziet Powertoys previews voor twee nieuwe bestandsformaten in Windows verkenner. Het gaat om bestanden met .svg- en .md-extensies.

Bij de lancering van de vernieuwde Powertoys bevatte de tools slechts twee mogelijkheden. Er was een sneltoetsgids waarmee je via een toetsencombinatie een overzicht van snelkoppelingen die de Windows-toets gebruiken kan oproepen, en FancyZones. Daarmee kan je je scherm opdelen in zones waarnaar je vensters van applicaties snel kan schalen. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig drie vensters naast elkaar zetten.

integratie

Momenteel moet je voor de Powertoys bij Github aankloppen, maar dat moet binnenkort veranderen. Het is de ambitie van Microsoft om eerst en vooral een automatische updatefunctie uit te rollen, en de tools vervolgens klaar te stomen voor installatie via de Windows Store. Powertoys zijn een oude bekende voor Windows-afficionado’s. Tools zoals de Image Resizer zijn een reïncarnatie van eerdere gelijknamige versies in het oude Powertoys. De functies integreren na installatie naadloos in Windows 10 zelf, zodat het lijkt alsof ze een vast onderdeel zijn van het OS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home