Populariteit Windows 10 stagneert

Windows 10 update

Het marktaandeel van Windows 10 klimt niet meer en ook het procentuele aantal systemen dat nog Windows 7 draait blijft gelijk. De stagnering is opvallend op een maand voor de deadline van het ondersteuningseinde die oude versie van Windows.

Het aandeel Windows 10 en Windows 7-systemen is de afgelopen maand min of meer gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers van NetMarketShare. De vaststelling is verrassend gezien de trend die sinds februari bezig is. Windows 10 was aan een sterke opmars bezig, met een significante daling van Windows 7-systemen over de afgelopen maanden. Momenteel stagneert het gebruik van beide in de markt op rond respectievelijk 53,3 procent voor Windows 10 en 26,8 procent voor Windows 7. Windows 10 lijkt zelfs een procentje verloren te hebben ten opzichte van vorige maand, al maken de cijfers niet meteen duidelijk wie met die buit is gaan lopen.

Verrassende cijfers

De aflatende opmars van Windows 10 is opmerkelijk. Volgende maand stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows 7. Wie dat OS nog gebruikt, moet dringend upgraden en was daar de laatste maanden ook mee bezig. Hoewel de verplichte upgrade sommigen noopt om alternatieven zoals MacOS of Linux te overwegen, converteerden Windows 7-gebruikers in de praktijk min of meer rechtstreeks naar Windows 10 gebruikers.

Het kan zijn dat de meesten die relatief eenvoudig konden upgraden, dat intussen ook deden. Het huidige Windows 7-marktaandeel doet denken aan dat van Windows XP toen de ondersteuning daarvoor eindigde. Het grote verschil in dit geval is dat een upgrade geen compatibiliteitsproblemen veroorzaakt, en in principe zelfs nog gratis is.

Marktleider

Het valt op dat ook Windows 8(.1) nog vertegenwoordigd wordt, met ongeveer 3,3 procent marktaandeel. Dat is niet veel minder dan MacOS 10.14 met 4,2 procent. Windows blijft in ieder geval absoluut marktleider. Dat meer dan een kwart van alle systemen gemeten door NetMarketShare een OS draait dat binnen iets meer dan een maand geen beveiligingsupdates meer zal ontvangen, is desalniettemin zorgwekkend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home