Politie wordt efficiënter met centrale app op telefoon

politie

De federale en lokale politie krijgen binnenkort toegang tot één app waarmee ze verschillende databanken kunnen raadplegen, veilig communiceren en allerhande taken uitvoeren. De applicatie wordt nu al in Antwerpen gebruikt en vanaf eind maart naar meer politiediensten uitgerold. Dat schrijft De Tijd.

De smartphone-app is oorspronkelijk ontwikkeld door de lokale politie van Antwerpen en het ICT-bedrijf van de stad, Digipolis. De applicatie werd begin vorig jaar in het Antwerpse korps geïntroduceerd. Ondertussen makt zo’n 90 procent van de werknemers van de politiezone er gebruik van.

Agenten kunnen de app gebruiken op toestellen die het korps hen heeft gegeven, maar ook op hun persoonlijke smartphone, wat voor uitdagingen zorgde op vlak van veiligheid. De applicatie kan alleen worden gebruiken voor professionele taken die binnen de individuele bevoegdheden van een agent vallen.

Alles-in-één

Via de app kunnen agenten alle mogelijke databanken raadplegen, zoals het strafregister, rijksregister en de nummerplatendatabank. Vroeger moest een agent die informatie op verschillende plaatsen gaan zoeken, nu wordt toegang gecentraliseerd in de app. Verder kan met de app ook een proces-verbaal worden opgesteld en krijgen de agenten een overzicht van alle incidenten en de ploegen die ermee bezig zijn.

Op een kaart wordt relevante informatie weergegeven, gaande van de locatie van ploegen op het terrein, camera’s, hulpdiensten tot nuttige gegevens van de stad, bijvoorbeeld over verkeerssituaties. Ook de dagelijkse briefing wordt via de applicatie verspreid en agenten kunnen op een beveiligde manier met collega’s communiceren.

Een woordvoerster van de federale politie bevestigt aan De Tijd dat de applicatie vanaf maart gefaseerd bij de overige lokale en federale politiediensten wordt uitgerold. De applicatie werd daarvoor aangepast voor nationaal en dus meertalig gebruik. De federale politie neemt de verdere ontwikkeling op zich. Ondertussen stelt de Antwerpse politie vast dat er ook interesse is vanuit de rest van Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home