Opgepast voor valse Windows 11-versies met malware aan boord

Windows 11 is nog niet beschikbaar voor het brede publiek, maar wie dat wenst kan vandaag al wel met een testversie aan de slag als Windows Insiders. Hackers proberen buiten dat programma gebruikers in de val te lokken met malafide versies van Windows 11.

Securityspecialist Kaspersky waarschuwt dat het aantal valse Windows 11-installatieprogramma’s sterk groeit in populariteit. Hackers proberen gebruikers om de tuin te leiden die graag het nieuwe besturingssysteem willen uittesten. Een van de bestandsnamen is bijvoorbeeld ‘86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe’. Van zodra je zo’n bestand opent, opent het automatisch een licentieovereenkomst alvorens de download begint, inclusief ‘extra diensten van onze sponsors’.

Van zodra je de licentieovereenkomst goedkeurt, start de installatie van een reeks aan malafide softwaretypes. Volgens Kaspersky zitten er vervelende adware-tools tussen die je computer spammen met reclame, maar ook ernstige software die je wachtwoorden steelt en achterpoorten installeert om later uit te buiten.

Vandaag kan je Windows 11 maar op één manier testen: als Windows Insider. Je moet je vooraf registeren met dezelfde Microsoft-account als diegene die op je testpc staat. Daarna moet je via Windows Update onder Windows Insider-programma ervoor zorgen dat de instelling onder Uw Insider-instellingen kiezen op Dev staat. Volg hier het volledige stappenplan. Enkel op deze manier kan je vandaag Windows 11 testen.

Wie liever wacht tot de finale versie van Windows 11 beschikbaar is, moet tot dit najaar wachten. Geruchten wijzen voorlopig naar een verschijningsdatum in oktober 2021, maar Microsoft bevestigt voorlopig niets en houdt het vaag op najaar 2021.

Windows 11 bevindt zich vandaag nog in een heel vroege testfase en raden we nog niet aan om te testen voor dagelijks gebruik. Wie echt niet kan wachten kunnen we niet tegenhouden, maar registereer je als Windows Insider en download geen andere updatesoftware tot Windows 11 officieel beschikbaar is en Microsoft andere manieren aanbiedt om het nieuwe OS te installeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home