Ook Samsung foefelt met binnenwerk SSD’s

Naast Western Digital blijkt dat ook Samsung ander flash-geheugen in zijn populaire SSD’s stopt, zonder daarvoor het modelnummer aan te passen.

Wat zijn de prestaties van een Samsung 970 EVO Plus SSD van 1 TB? Dat kan je vooraf niet weten. Samsung heeft het binnenwerk van de hele SSD aangepast, zonder daar een nieuw typenummer aan te koppelen. De 970 EVO die vandaag in de rekken ligt, is dus een ander product dan het exemplaar van enkele maanden geleden.

Nieuwe specificaties

De originele SSD heeft een schrijfsnelheid van 1.750 MB/s tot de buffer van 40 GB volloopt, waarna de snelheid naar 1.500 MB/s daalt. De nieuwe SSD heeft met 115 GB een grotere buffer die bovendien sneller is: schrijfopdrachten die de buffer niet verzadigen vinden plaats aan 2.500 MB/s. Zodra de buffer vol zit, kelderen de prestaties echter naar 800 MB/s.

Het is dus niet zo dat Samsung de 970 EVO Plus bewust slechter heeft gemaakt. In veel gevallen zal de hogere buffersnelheid voor een betere gebruikservaring zorgen. Wie geregeld erg grote schrijfopdrachten uitvoert, krijgt wel te maken met de tragere schrijfsnelheid achter de buffer.

WD achterna

Dat is een belangrijk contrast met Western Digital. Ook WD werd er pas op betrapt het binnenwerk van zijn SSD’s stiekem aangepast te hebben. Concreet stopte de fabrikant trager flash-geheugen in zijn WD Blue SN550. In contrast met Samsung gaan de prestaties daar wel over de hele lijn omlaag.

Samsung claimt dat het de wijzigingen doorvoerde om de 970 EVO Plus te blijven leveren tijdens de actuele tekorten in de semiconductorproductie. Gezien de prestaties van het de nieuwe SSD, lijkt er geen kwaad opzet in het spel. Toch is dat naast de kwestie. Bij een specifiek stuk hardware horen specifieke prestaties. Die worden getest in reviews en dienen als basis voor een aankoop. Door stilzwijgend andere prestaties aan eenzelfde product te koppelen, weet een consument niet meer wat hij of zij precies binnenhaalt. Koop je vandaag een 970 EVO Plus van Samsung, dan heb je het raden naar de eigenlijke prestaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home