Ook Microsoft kan niet al zijn computers naar Windows 11 upgraden

Windows 11

Microsoft heeft in recordtempo 190.000 eigen PC’s van Windows 10 naar Windows 11 geüpgraded. Ook de Windowsbouwer zelf ervaart echter de beperkingen van de systeemvereisten van zijn nieuwste besturingssysteem.

Microsoft heeft zijn vlotste upgradecyclus ooit achter de rug. Op vijf weken tijd slaagde het bedrijf erin om 190.000 computers over de hele wereld naar Windows 11 te zetten. Nog nooit verliep de uitrol zo vlot. Bovendien merkt Microsoft geen toename in het aantal vragen aan IT na de upgrade, wat verder illustreert dat werknemers meteen vlot met het nieuwe OS overweg kunnen.

Niet alle systemen

Toch kon ook Microsoft niet al zijn computers van Windows 10 naar Windows 11 zetten. De minimum hardwarevereisten voor Windows 11 zijn immers beperkend. Zo heeft een systeem niet alleen een TPM 2.0-module nodig, maar ook een moderne processor. In principe draait Windows 11 ook op oudere systemen, al is de ondersteuning in dat geval beperkt. Bij Microsoft zelf zijn er  nog verschillende systemen in gebruik waarvan de hardware niet aan de minimumvereisten voldoet. Die systemen kon Redmond dus niet upgraden.

lees ook

Windows 11-adoptie stagneert omwille van beperkende systeemvereisten

Microsoft geeft zelf aan dat dat geen probleem is, aangezien Windows 10 nog tot 2025 actief wordt ondersteunt. Tegen dan plant het bedrijf om de oudere toestellen te vervangen. Beheer van Windows 10 en Windows 11 naast elkaar loopt intussen vlot.

Eigen tools en opt-out

Microsoft gebruikte de eigen tools voor het grote upgradeproject. Zo vertrouwde het bedrijf op Azure Update Compliance gecombineerd met Endpoint Analytics in de Endpoint Manager. Verder besliste Microsoft proactief om sommige toestellen niet van een upgrade te voorzien, bijvoorbeeld wanneer die gebruikt worden om oudere versies van Windows te testen.

Werknemers die niet stonden te springen voor een upgrade, kregen de mogelijkheid om in een opt-out-proces te stappen. In dat geval moesten ze wel een reden opgeven. Bovendien is permanent uitstel niet aan de orde.

Een goede reden zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de taakbalk van Windows 11 functionaliteit mist die wel in Windows 10 zit, zoals de mogelijkheid om bestanden naar apps te slepen. Microsoft werkt nog aan die mogelijkheid voor Windows 11.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home