Ook AMD gaat voor Big.Little-CPU’s met verschillende soorten rekenkernen

AMD is van plan om op termijn ook een soort Big.Little-configuratie te implementeren in zijn CPU’s. Die hybride architectuur combineert krachtige en efficiënte kernen op één chip voor een veelzijdiger en vooral efficiënter resultaat.

AMD wil Intel en Arm achterna met zijn toekomstige processordesigns. Dat verklapte CTO Mark Papermaster aan Tom’s Hardware. De chipdesigner kijkt voor de toekomst naar hybride designs met meerdere soorten CPU-kern op één chip. Daarbij gaat het in eerste instantie om een combinatie van krachtige kernen met meer zuinige exemplaren.

Zo’n configuratie werd uitgevonden door Arm met zijn designs voor smartphone-chips. Daar heette de combinatie van snelle en efficiënte kernen Big.Little. Intel liet zich door Big.Little inspireren al zijn Core-processors sinds Alder Lake. De processorgigant combineert immers P-kernen en E-kernen tot één geheel. De P-kernen zijn in dat geval klassieke Core-kernen met multithreading, terwijl de E-kernen geen multithreading aankunnen en afgeleid zijn van de Atom-architectuur.

Meer dan P en E

AMD vertelde aanvankelijk dat het zo’n hybride model niet nodig heeft om efficiënte chips af te leveren. Nu kijkt het bedrijf er volgens Papermaster wel naar.  Hij gaat zelfs nog verder en voorspelt chips met grotere variaties aan kernen, geoptimaliseerd voor andere zaken dan puur prestaties of efficiëntie. Die kernen zullen dan omringt worden door ingebouwde accelerators. AMD toonde al een voorsmaakje van die visie met de lancering van de Ryzen 7040U-processors. Die hebben immers een AI-chiplet aan boord.

AMD is goed gepositioneerd om te experimenteren met verschillende componenten op z’n chips. Met de intrede van de Zen-architectuur en Ryzen koos het bedrijf immers resoluut voor een design gebaseerd op afzonderlijke chiplets. Dat laat AMD toe om relatief eenvoudig componenten met elkaar te combineren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home