Nvidia zit met overschot aan gpu’s door spatten van cryptobubbel

Nvidia kampte het derde kwartaal van 2018 onverwacht met een overschot aan grafische processors. De Amerikaanse chipmaker was naar eigen zeggen totaal verrast dat de gamingtak van het bedrijf, met onder meer crypto-gerelateerde verkopen, niet aan de verwachtingen voldeed.

“Dit is zeker een tegenvaller en ik wou dat we het eerder hadden gezien. Ik weet niet zeker wat we anders zouden hebben gedaan, we dachten dat we de cryptocurrency-dynamiek beter beheersden”, verklaart Jensen Huang, CEO van Nvidia.

Naar eigen zeggen was de chipmaker verbaasd. De ‘crypto-kater’ duurde langer dan verwacht en toen de prijzen daalden, verwachtte het bedrijf dat de vraag sneller zou stijgen. Nadat Nvidia aan het eind van het derde kwartaal op 28 oktober naar buiten kwam met de winstcijfers, daalde de aandelen met 15 procent, ruim 2 miljard dollar aan marktwaarde.

Verkeerd ingeschat

Vorig jaar kochten miners flink wat GPU’s in. Ze wilden profiteren van de snelle stijging van de prijs van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Echter toen de prijs in december 2017 halveerde, stopten de miners met het kopen van GPU’s. Een gebeurtenis die zowel Nvidia als AMD niet al te serieus namen in de veronderstelling dat het slechts een relatief klein deel van hun totale GPU-verkoop betrof.

Niets bleek minder waar. Afgelopen derde kwartaal constateerde Nvidia een overvloed aan midrange Pascal-gebaseerde GPU’s met meer dan twaalf weken aan opgestapelde voorraad, waar zeker zes maanden voor nodig zijn om weer op het normale verkoopniveau te komen. De verwachte snelle vraag bleef volgens het bedrijf uit, wat Nvidia probeerde op te lossen door de markt minimaal te voorzien van midrange GPU’s.

Gerelateerd: Nvidia wil liever dat GPU’s worden gebruikt voor andere zaken dan mining

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home