Nvidia stuurt laptopmarkt richting creatieve professionals en AI-specialisten

Nvidia’s alsmaar krachtigere mobiele gpu’s zetten laptopbouwers ertoe aan meer dan ooit in te zetten op creatieve professionals. De toestellen die ze voor hen ontwikkelen, cateren bovendien aan de opkomende doelgroep van de data- en AI-specialisten.

Op IFA in Berlijn worden er naar goede gewoonte een heleboel laptops aangekondigd. Modellen voor consumenten staan centraal, maar fabrikanten zoals Acer en Asus maken van de gelegenheid gebruik om ook professionele modellen te introduceren. Het gaat dan om toestellen die traditioneel gericht zijn op creatieve professionals, al komt die doelgroep steeds meer overeen met een andere niche: die van de AI-ontwikkelaars.

Nvidia’s RTX Quadro-reeks catert aan hen beide. De kaarten zijn traditioneel geschikt voor 3D-CAD-ontwerpers die stabiele grafische rekenkracht nodig hebben. De laatste jaren ontpopte Nvidia zich echter tot hofleverancier van de AI-wereld en die status sijpelt nu door naar laptopland. Krachtige systemen met een premium-cpu, voldoende RAM en een RTX Quadro van Nvidia aan boord zijn niet meer exclusief interessant voor de creatieve professionals. De combinatie van hardware tikt eveneels alle vakjes aan voor AI-workloads.

Twee vliegen in één klap

Dat beseffen fabrikanten steeds meer. Zo lanceert Acer een line-up van ConceptID-laptops met Quadro RTX 5000-chips aan boord, terwijl Asus gelijkaardige systemen in de markt zet met de ProArt StudioBook One. De namen laten zien waar de roots van deze toestellen ligt: in de creatieve wereld. Toch richten beide fabrikanten zich actief op het segment van de AI-ontwikkelaars.

Die groeiende markt kan wel eens lucratief zijn voor de laptopbusiness. Toestellen voor creatievelingen zijn traditioneel duur en bieden mooie marges omwille van de krachtige hardware die onder de motorkap schuilt. Nu er een nieuwe doelgroep opstaat die dezelfde krachtige toestellen nodig heeft, en vermoedelijk enkel nog zal groeien, zullen we steeds meer premium laptops zien die zich op AI richten. Nvidia heeft daar de juiste naam om die ontwikkelaars te overtuigen. Of en hoe AMD hier op zal reageren, moeten we afwachten.

Gerelateerd: AI, machine learning en deep learning: wat is het verschil?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home