Nvidia lanceert toegankelijke RTX 2000 Ada Generation voor workstations

Nvidia introduceert met de RTX 2000 Ada Generation een betaalbare maar snelle GPU voor workstations. Conventies voor een duidelijke naamgeving worden andermaal de nek omgewrongen.

Nvidia lanceert een nieuwe RTX 2000: de RTX 2000 Ada Generation. Die GPU heeft niets te maken met de GeForce RTX 2000-familie die het bedrijf in 2018 lanceerde, maar is de opvolger van de RTX A2000. Sinds de afschaffing van de Quadro-merknaam is de naamgeving van Nvidia voor z’n GPU’s een dikke soep geworden vrij van enige logica. Onthoud hier vooral dat de Nvidia RTX A2000 (waar de A voor Ampere staat) opgevolgd wordt door de RTX 2000 Ada Generation (want de A vooraan was al ingenomen door Ampere).

Ada Lovelace

Het ding is zoals de naam suggereert gebouwd met de Ada Lovelace-architectuur en rolt bij TSMC van de een 4 nm-band. 88 tensor-kernen en 22 RT-kernen staan 2.816 Cuda-kernen bij, samen met 16 GB GDDR6 ECC-geheugen. Dat geheugen krijgt een bandbreedte van 224 GB/s. Het geheel drinkt maximaal 70 watt aan stroom, wat best bescheiden is.

De specificaties zorgen voor een rekenkracht van 12 Tflops (enkele precisie), 27,7 Tlops voor de RT-kernen als je wil raytracen, en 191,9 Tflops op de Tensor-kernen voor relevante workloads. Nvidia maakt zich sterk dat deze keert tot 50 procent krachtiger is dan zijn voorganger. De RTX A2000 moest het bovendien stellen met 12 GB aan grafisch geheugen.

Voor professionals allerhande

De Nvidia RTX 2000 Ada Genaration is bedoeld voor workstations. Nvidia mikt op professionals die 3D-modellen en omgevingen bouwen, CAD-designers en natuurlijk ook AI-ontwikkelaars, want alles en iedereen moet sinds 2023 AI zijn. De 16 GB geheugen moet realistische grafische modellen met ray tracing mogelijk maken en is volgens Nvidia ook geschikt voor workflows in VR.

De Nvidia RTX 2000 Ada Generation is per direct beschikbaar bij verschillende distributeurs. Grote pc-fabrikanten zoals HP, Lenovo en Dell springen vanaf april mee op de boot. Ook in de winkel van Nvidia zelf ligt de kaart nog niet. Reken op een adviesprijs van zo’n 650 dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home