Nieuwe versie Raspberry Pi 4 lost USB-C-probleem op

Raspberry Pi 4 Model B

De Raspberry Pi 4 kampt sinds zijn lancering in de zomer van vorig jaar met een compatibiliteitsprobleem met USB-C. Niet alle kabels werken zomaar met het computertje door een slechte implementatie van de standaard. Met een gereviseerde versie van de hardware is dat euvel nu verholpen.

De standaard specifieert duidelijk dat twee pinnen van de USB-C-poort elk een eigen weerstand dienen te hebben. Op de originele Raspberry Pi 4 delen beide pinnen een enkele weerstand. De implementatie werkt, maar dat weten slimme zogenaamde ‘e-marked’-kabels niet. 

Dergelijke kabels vind je vooral meegeleverd met USB-C-laptops. Ze zijn voorzien van een chip die begrijpt wat voor toestel er aangesloten wordt, zodat de stroomtoevoer dynamisch geregeld kan worden. De enkele weerstand in de poort van de Pi 4 zorgt er echter voor dat de slimme kabels de Pi zien als een audio-accessoire, zoals een USB-C-hoofdtelefoon. Ze beslissen vervolgens geheel volgens design om geen stroom naar het aangesloten toestel te sturen.

Gereviseerde versie

De Raspberry Pi Foundation was destijds snel om het probleem te erkennen en liet weten dat er aan een gereviseerde versie zou worden gewerkt, die de USB-C-standaard correct implementeert. Die nieuwe versie is nu klaar en kan overweg met alle soorten USB-C-kabels. Helaas is het onmogelijk om het verschil te zien tussen een oude en nieuwe versie van de Pi 4, voor je het ding effectief hebt gekocht.

Tom’s Hardware stelde de vraag aan Raspberry Pi CEO Eben Upton. Volgens hem is de beste manier om te achterhalen of je een gereviseerd bordje hebt om er zo’n slimme ‘e-marked’ kabel op te testen. Zolang de niet-gereviseerde versie van de Raspberry Pi 4 nog in voorraad is, zou het net zo goed kunnen dat je nog een oud exemplaar ontvangt wanneer je nu bestelt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home