Nieuwe iPads en Macs: dit mag je van Apple verwachten op 30 oktober

Apple

Dinsdag houdt Apple zijn tweede hardware-aankondiging van dit najaar. Nieuwe iPhones en een Apple Watch zijn de revue al gepasseerd. Nu gaat de aandacht naar de iPad en de Mac. We blikken vooruit op wat we verwachten.

De voorbije weken en maanden zijn er al verschillende lekken geweest, die ons op z’n minst een idee geven van Apple op 30 oktober in petto heeft. Nieuwe iPad Pro-modellen lijken daarbij alvast een zekerheid.

Nieuwe iPad Pro’s

De iPad Pro’s houden vast aan de schermformaten van 10,5 en 12,9 inch, maar zullen een stuk compacter zijn dankzij een nieuw ontwerp met veel dunnere schermranden.

Daarnaast zouden ook de TrueDepth-sensors hun opwachting maken, zodat dit de eerste iPads zijn met Face ID. Volgens informatie die uit de code van iOS 12 werd opgediept, zal Face ID zowel in portret- als landschapmodus werken. Het lijkt er bovendien op dat Apple de notch van de iPhone Xs achterwege laat en de sensoren gewoon in de schermrand zitten verwerkt.

Wellicht zullen ook de nieuwe iPads naar analogie met de iPhone X voortaan zonder home-knop door het leven gaan. De interface van de iPad werd met iOS 12 al geüpdatet om dezelfde gestures als de iPhone te ondersteunen.

Nieuwe iPad-generaties gebruiken doorgaans een straffere variant van de processor in de nieuwste iPhone. Vermoedelijk krijgen we dus een A12X te zien in de nieuwe iPad Pro’s.

Een laatste gerucht dat de ronde doet, gaat over de Lightning-connector. Die wordt mogelijk door Apple vervangen door een USB-C-aansluiting. Afwachten hoe realistisch dit gerucht is, maar het zou wel nieuwe mogelijkheden openen, afhankelijk van de implementatie. Zo zou je de iPad Pro in theorie bijvoorbeeld aan een extern 4K-scherm kunnen hangen of gebruiken als tweede scherm voor je MacBook.

Nieuwe MacBook (Air)

Een ander gerucht dat al even de ronde doet, is dat van een vernieuwde MacBook of MacBook Air. Het is nog niet helemaal duidelijk welk product de nieuwe laptop zal vervangen, maar één ding staat vast: het moet de prijs van een instapmodel in de Mac-reeks opnieuw naar beneden halen, onder of rond de grens van 1.000 dollar.

De nieuwe laptop zou qua design alvast het meest in lijn liggen met de MacBook Air, maar dan met smallere schermranden en een retinadisplay. Verder is het aannemelijk dat het klavier wordt uitgerust met de flinterdunne vlindertoetsen en dat ook Thunderbolt 3 (via USB-C) present tekent. Afwachten of het toestel meer dan één aansluiting krijgt, maar Apples recente track record belooft op dat vlak weinig goeds.

Wellicht draait de nieuwe MacBook op de nieuwste generatie Intel-processors, maar er zijn ook geruchten dat Apple mogelijk voor het eerste een eigen custom chip introduceert. Dat het bedrijf zijn afhankelijkheid van externe leveranciers zoals Intel wil verminderen, is al langer duidelijk, maar de timing lijkt nog iets te vroeg. Het is waarschijnlijker dat de eerste Apple-chips vanaf 2020 in nieuwe MacBooks opduiken.

Nieuwe Mac mini?

Tot slot kwam ook het gerucht van een nieuwe generatie Mac mini in de afgelopen maanden bovendrijven. De mini werd sinds 2014 niet meer vernieuwd, maar volgens een e-mail van CEO Tim Cook aan een klant is de vormfactor nog niet afgeschreven.

Veel details zijn nog niet bekend, maar een nieuwe Mac mini zou meer zijn dan simpelweg een vernieuwing van het model uit 2014. Het zou naar verluidt gaan om een krachtiger model dat is bedoeld voor ontwikkelaars, muzikanten en artiesten die aan de slag willen gaan met software zoals Xcode, Logic of Adobe Illustrator.

Aanvankelijk werd de Mac mini meer als een mediaserver gepositioneerd, maar daar zijn vandaag voldoende andere oplossingen voor beschikbaar, zoals de Apple TV. In dat opzicht is het een slimme zet om een nieuwe Mac mini te positioneren als instapmodel voor ontwikkelaars en artiesten, dat lager geprijs is dan de MacBook Pro of iMac.

En verder…

Het is niet waarschijnlijk dat Apple grote vernieuwingen voor zijn iMac-reeks zal aankondigen, maar de all-in-ones zijn ondertussen wel aan een jaarlijkse upgrade toe met nieuwere specificaties. Ook voor de iMac Pro verwachten we geen groot nieuws, met uitzondering van een eventuele prestatie-upgrade.

Mogelijk licht Apple wel een tipje van de sluier voor een nieuwe Mac Pro. Die werd niet meer vernieuwd sinds het “vuilnisbakontwerp” van 2013 en kon op weinig succes rekenen bij gebruikers. Apple heeft sindsdien al een deel van dat publiek opnieuw voor zich gewonnen met de iMac Pro, maar het bedrijf zou ook nog steeds aan een nieuwe Mac Pro werken. De verwachting is dat die pas ten vroegste in 2019 wordt gelanceerd, maar misschien gunt Apple ons al een eerste blik.

Het evenement van Apple gaat door op dinsdag 30 oktober om 15 uur onze tijd. Techzine brengt live verslag uit. Hou onze website dus zeker in het oog voor de laatste updates over de nieuwe producten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home