Nieuwe iPad Pro schrapt Touch ID en introduceert USB-C

ipad pro

De iPad Pro krijgt een grondige opfrisbeurt van Apple met een volledig nieuw design en USB-C-connectiviteit. Het schrapt de vingerafdruksensor ten voordele van Face ID, zoals de nieuwe iPhones. Binnenin is de A12X Bionic het kloppend hart.

De iPad Pro krijgt een grondige opfrissing met een strakker design en dunne schermranden. Touch ID verdwijnt in de vuilbak en maakt plaats voor Face ID. Apple heeft speciaal het neurale netwerk achter de scanmethode opnieuw moeten trainen om ook in landschapmodus gezichten te herkennen.

De nieuwe iPad Pro is 1 mm smaller en is nu 5,9 mm ‘dik’. Door de dunnere schermrand krijgt het oude 10,5 inchmodel voortaan een 11 inchscherm. De behuizing blijft zo haast identiek, maar je krijgt een veel groter scherm in de plaats. De 12,9 inchvariant blijft hetzelfde, maar wordt gevoelig kleiner.

De schermresolutie van beide modellen bedraagt 2.388 x 1.668 pixels (264 PPI) en is een zogenaamd Liquid Retina-scherm, zoals in de iPhone Xr zit. Het ondersteunt Wide Color, True Tone en Pro Motion (120 Hz). Het heeft dezelfde afgeronde hoeken als de iPhone Xr.

A12X Bionic

De A12X Bionic is net als de A12 in de iPhone Xs op een 7 nm-procedé gebakken door TSMC. De chip is evenwel groter, waardoor hij meer transistors bevat. De A12X telt 10 miljard transistors, tegenover 6,9 miljard op de A12.

De CPU bevat acht processorkernen, waarvan vier geoptimaliseerd voor prestaties en vier voor efficiëntie. De single-core prestaties liggen 35 procent hoger dan op de vorige generatie iPad Pro, terwijl multi-core prestaties volgens Apple maar liefst 90 procent hoger liggen.

De GPU telt zeven kernen en verdubbelt de prestaties ten opzichte van de vorige generatie. Volgens Apple levert de nieuwe iPad Pro grafische prestatiets die op hetzelfde niveau liggen als de Xbox One S.

USB-C

Verrassing alom: onderaan is er voortaan een USB-C-connector die de Lightning-poort vervangt. De connectie ondersteunt 5K-schermen, data-accessoires, docking stations, muziekinstrumenten, enzovoort. Je kan er zelfs andere smartphones mee opladen dankzij de USB-C Power Delivery-standaard.

Samen met de nieuwe iPad Pro introduceert Apple ook een nieuwe Apple Pencil. De stylus krijgt deze keer afgevlakte randen, net zoals bij een echt potlood. De nieuwe Pencil connecteert magnetisch met de nieuwe iPad Pro en laadt ook draadloos op.

Er is verder geen plaats meer voor een fysieke simkaart. Voortaan moet je beroep doen op eSIM voor LTE-connectiviteit. Dat is in België niet zo’n goed nieuws, aangezien de telecomproviders er nog niet klaar voor zijn.

Opvallend: de hoofdtelefoonaansluiting is verdwenen. Voortaan moet je net als bij de iPhones gebruik maken van een dongle of via bluetooth verbinding maken.

Prijzen

Apple voorziet bij de nieuwe iPad Pro ook een Smart Keyboard Folio dat magnetisch een connectie maakt. Helaas is er geen sprake van een verlicht toetsenbord, zoals de Logitech-variant wel heeft.

De 11 inch iPad Pro start vanaf 899 euro. De 12,9 inchversie start vanaf 1.119 euro. Beide modellen zijn ook beschikbaar in LTE-variant voor een supplement van 170 euro. De opslagcapaciteit van 64 GB kan je uitbreiden naar 256 GB (+170 euro), 512 GB (+390 euro) of 1 TB (+830 euro).

Vanaf 7 november liggen beide iPad Pro’s in de winkel. De huidige 10,5 inch iPad Pro blijft beschikbaar aan een lagere prijs: 739 euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home