Nieuwe Intel-schermtechnologie verlengt autonomie met 4 tot 8 uur

Intel

Intel heeft op Computex een nieuwe Low Power Display Technology aangekondigd. De technologie halveert het energieverbruik van een laptopscherm van 2 naar 1 watt. Dat resulteert volgens de chipfabrikant in een batterijwinst van vier tot acht uur.

Processorfabrikanten hebben de voorbije jaren heel wat tijd en energie gespendeerd aan het optimaliseren van het energieverbruik. Het is zelfs tot een punt gekomen dat andere onderdelen van het systeem vandaag zwaarder doorwegen op het algemene verbruik dan de processor.

Intel kijkt nu voorbij de CPU en wil ook het energieverbruik van andere onderdelen naar beneden halen, te beginnen met het scherm. Het heeft samen met Sharp en Innolux een schermpaneel ontwikkeld dat het energieverbruik halveert, van 2 naar 1 watt. Josh Newman, algemeen directeur van mobiele innovatie bij Intel, laat aan PCWorld weten dat daarmee een batterijwinst van vier tot acht uur kan worden bereikt.

In eigen tests kon Intel een autonomie van 28 uur realiseren. Het gebruikte daarvoor een Windows 10-laptop met een Core i7-8550U, UHD Graphics 620, 8 GB RAM en Intel 600p SSD. Om het batterijleven te testen werd continu video afgespeeld met de schermhelderheid op 150 nits en audio via een koptelefoon.

Low Power Display Technology

De Low Power Display Technology (LPDT) zal alleen beschikbaar zijn op systemen die uitsluitend Intel Graphics gebruiken. Het idee is dat schermfabrikanten schermpanelen kunnen bouwen op basis van de specificatie van Intel, die dan via Intel Graphics worden aangestuurd om de helderheid en verversingssnelheid automatisch aan te passen.

Schermen hebben vandaag ook al adaptieve helderheid en met technologieën als Nvidia G-Sync en AMD Freesync kan ook de verversingssnelheid al worden gemanipuleerd. LPDT drijft die automatische optimalisaties verder door om de levensduur van de batterij te maximaliseren. De gpu herkent de activiteit op het scherm en zal de instellingen daarop aanpassen, bijvoorbeeld door de verversingssnelheid te verlagen wanneer je naar een statisch beeld kijkt.

Concurrentie

De ontwikkeling van LPDT is onder meer ingegeven door de concurrentie van Windows 10-apparaten met een ARM-chip. Die beloven een uitstekend batterijleven en worden dankzij inspanningen van Microsoft en Qualcomm voor Windows 10 op ARM een steeds interessanter alternatief voor Intel-laptops.

Door het energieverbruik van het schermpaneel te halveren, maakt Intel alvast wat batterijwinst terwijl het verder werkt aan zijn eigen 10nm-procedé dat de energieconsumptie van zijn processors verder moet doen dalen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home