Nieuwe Intel-CPU krijgt klokfrequentie van 6 GHz

Intel Raptor Lake

Intel wil zich niet laten doen door AMD en pakt daarom uit met hoge cijfers. Minstens één processor van de dertiende generatie van de fabrikant moet recht uit de doos een kloksnelheid van 6 GHz krijgen. Over verdere substantiële verbeteringen weten we nog niets.

AMD’s pas aangekondigde Ryzen 9 7950X krijgt een turbokloksnelheid van 5,7 GHz mee. Intel krijgt klappen van AMD, dat intussen al enkele jaren marktaandeel wint dankzij een overzichtelijk CPU-portfolio met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Dus reageert Intel zoals het een volwassene betaamt met: “De mijne is groter.”

Snelheidskampioen

De kloksnelheid dan: de dertiende generatie van Intel-chips is nog niet aangekondigd, maar Intel wil alvast wat belangstelling van AMD afsnoepen met de aankondiging dat een niet nader genoemde nieuwe chip een basisfrequentie van 6 GHz krijgt. Die 6 GHz is recht uit de doos beschikbaar. Overklokkers zullen de processor zelfs naar 8 GHz kunnen tillen.

De aankondiging is een schot voor de boeg van AMD maar weinig meer dan dat. De dertiende generatie van Intel Core-chips, Raptor Lake voor de liefhebbers, is immers nog niet officieel aangekondigd. We kunnen al wel speculeren. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de 6 GHz-barrière gebroken door een Intel Core i9. De huidige topchip is de Core i9-12900KS met 5,5 GHz. Volgt Intel zijn naamconventies, dan is de opvolger de Intel Core i9-13900KS.

Meer details

Op 27 september laat AMD zijn Ryzen 7000-processors op de markt los. Weinig verrassend mogen we op dat moment ook uitkijken naar meer details over Raptor Lake. Hopelijk ontdekken we daar meer over de line-up, zoals het aantal kernen, de basisfrequenties en de adviesprijs.

In afwachting stevent Intel af op een historische maar toch ook vooral symbolische overwinning. Een 6 GHz-processor is een knappe verwezenlijking, maar ze verdoezelt niet dat Intel nog steeds achter loopt om AMD.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home