Miljoenen chips onbruikbaar na chemische contaminatie bij TSMC

chip wafer

Nvidia, AMD, Mediatek, Huawei en Hisilicon zijn de gedupeerden van de chemische contaminatie. Het gaat om problemen in Fab 14 B, een onderdeel van TSMC’s Gigafabs. Tussen de 10.000 en 30.000 wafers zijn getroffen. Prijsstijgingen en beperkte beschikbaarheid kunnen gevolgen zijn.

TSMC heeft een chemische contaminatie aan de hand in Fab 14 B. Dit onderdeel van TSMC’s Gigafabs produceert 12 en 16 nm chips op 300 mm wafers voor meer dan 14 bedrijven. Volgens TechPowerUp behoren AMD, Nvidia, Mediatek, Huawei en Hisilicon tot de gedupeerden. 7 nm-chips zijn niet geaffecteerd.

Tussen de 10.000 en 30.000 wafers zouden gecontamineerd zijn. Een wafer bevat, afhankelijk van het formaat van de chip, gemiddeld 150 chips. Ruwweg geschat zouden 4,5 miljoen chips bijna de vuilbak in kunnen. Er kunnen mogelijk nog bruikbare componenten aanwezig hier en daar.

Maandelijkse output

Elke wafer moet nu sowieso een streng certificatieproces doorlopen voor extra goedkeuring. Daarnaast moet de fabriek ook (kort) sluiten om de laatste resten van de chemische contaminatie te verwijderen voordat het opnieuw 100 procent operationeel is.

Fab 14 B haalt een maandelijkse output van 100.000 wafers. Dat betekent dat TSMC drie tot negen dagen is verloren aan productiecapaciteit. Dan houden we nog geen rekening met extra uren of dagen om de productielijn te zuiveren en activeren.

Het probleem is niet groot genoeg dat sommige producten weken tot maanden niet meer beschikbaar zullen zijn, maar een prijsstijging door beperkte beschikbaarheid is wel een mogelijk gevolg. TSMC geeft voorlopig geen commentaar maar bevestigt wel het probleem van de chemische contaminatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home