Microsoft verwijdert optie om Windows 10-updates jaar lang uit te stellen

Windows 10 update

Microsoft verwijdert de mogelijkheid om feature-updates tot een jaar uit te stellen uit zijn zakelijke versies van Windows 10.

Vanaf Windows 10 2004 kan de automatische installatie van grote updates voor Windows 10 Pro, Enterprise en Education tot maximaal 35 dagen worden uitgesteld, net zoals het geval is voor de Home-versie van het besturingssysteem. Voorheen konden zakelijke gebruikers de updates tot een jaar uitstellen.

De gespecialiseerde blog WindowsTimes merkte op dat Microsoft de documentatie van Windows 10 2004 in stilte heeft aangepast om de wijziging te duiden:

“Vorig jaar hebben we het updatebeleid voor Windows 10 gewijzigd om alleen apparaten te targeten met een versie die het einde van de ondersteuning nadert. Als gevolg hiervan worden veel apparaten slechts één peer per jaar geüpdatet. Om ervoor te zorgen dat alle apparaten het meeste uit deze beleidswijziging kunnen halen, en om verwarring te voorkomen, hebben we de opschortingen verwijderd van de pagina ‘Geavanceerde opties’ in de Windows Update-instellingen vanaf Windows 10 versie 2004.”

Controle aan de gebruiker

Om concreet te begrijpen wat dit nu precies betekent, moeten we terug naar vorig jaar. Gelijk met de lancering van Windows 10 1903, besloot Microsoft om zijn updatebeleid om te gooien. Tot dan werden de halfjaarlijkse feature-updates automatisch op compatibele apparaten geïnstalleerd van zodra ze beschikbaar waren, wat tot frustratie zorgde bij veel gebruikers. Die kregen daarom de mogelijkheid om op Windows 10 Home automatische updates tot 35 dagen uit te stellen, en op zakelijke Windows 10-varianten zelfs tot een jaar.

In mei vorig jaar besloot Microsoft evenwel om gebruikers opnieuw meer controle in handen te geven. Sindsdien worden nieuwe feature-updates niet meer automatisch geïnstalleerd, maar krijgen gebruikers een melding wanneer de update voor hun toestel beschikbaar is, om de update vervolgens op een zelfgekozen moment manueel te starten. Pas wanneer het einde van de ondersteuningstermijn van hun huidige Windows-versie in de buurt komt, gaat Microsoft over tot een geforceerde automatische installatie.

Niet langer uitstellen

In die nieuwe realiteit is het onverstandig om automatische updates nog een jaar lang uit te stellen. Wanneer een feature-update zich automatisch aandient, betekent het immers dat je huidige versie bijna niet meer door Microsoft zal worden ondersteund. Blijf je dan toch nog op de huidige versie werken, zal je uiteindelijk geen beveiligingsupdates meer ontvangen. De optie om automatische updates uit te stellen wordt daarom ook op de zakelijke versies van Windows 10 teruggeschroefd tot maximaal 35 dagen.

Microsofts beslissing is in principe dus ten goede. Op het moment dat wordt overgegaan tot de automatische installatie, is de nieuwe update typisch al enkele maanden oud, waardoor de meeste bugs normaal gezien verholpen zijn. Bedrijven die omwille van compatibiliteitsredenen toch een langere uitstelperiode willen behouden, kunnen dat nog steeds aanpassen via hun lokaal Groepsbeleid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home