Microsoft test nieuwe minimalistische tabletmodus voor Windows 10

Windows 10 update

Microsoft geeft Windows 10 een nieuwe tabletmodus. Die valt vooral op omdat hij niet zoveel meer verschilt van de standaard-interface, op optimalisatie voor bediening via het aanraakscherm na.

De tabletmodus in Windows 10 krijgt een minimalistische opvolger. Microsoft test momenteel een nieuwe versie van de modus die aanzienlijk minder verschilt van de standaard interface van het besturingssysteem. De nieuwe Windows 10 tabletmodus behoudt de klassieke lay-out maar past die een beetje aan om zo bediening via touch eenvoudiger te maken. Desktop en taakbalk verdwijnen zo niet langer, maar de icoontjes op de taakbalk worden verder uit elkaar geplaatst. Ook Windows verkenner wordt lichtjes getransformeerd naar een meer aanraakvriendelijke variant.

Verder wordt de zoekbalk in de nieuwe modus automatisch een icoontje, en verschijnt er rechts een knop om het virtuele toetsenbord te lanceren. Klik je op een tekstveld, dan zal dat toetsenbord vanzelf verschijnen.

Tabletmodus voor insiders

Insiders kunnen aan de slag gaan met de nieuwe modus op hybride toestellen met Windows 10. De vernieuwde tabletmodus vervangt daar de oude versie. Transformeer je vandaag een laptop naar tablet, dan schotelt Microsoft je een aanraakvriendelijke maar verder aanzienlijk beperkte versie van het OS voor. De desktop verdwijnt, en het startmenu wordt het hoofdscherm. De interface is een overblijfsel van Windows 8. De grote tegels maken aanraakbediening eenvoudig maar de logica is verschillend van Windows 10 in desktopmodus waardoor het zeker voor onervaren gebruikers een verwarrende ervaring kan zijn.

Beeld via WindowsCentral.

De aanraakscherm-geoptimaliseerde interface van Windows 10 komt zo dichter naar de aanraakversie van Windows 7, terwijl de design-element van Windows 8 worden afgevoerd. De originele tabletmodus blijft nog wel bestaan. In hybride toestellen kunnen liefhebbers hem manueel activeren. Wie in het bezit is van een rasechte Windows-tablet zonder hybride-functionaliteit, krijgt de nieuwe modus evenmin.

De vroege insider-preview is bedoeld om feedback te verzamelen. Wanneer de nieuwe tabletmodus verschijnt in een stabiele versie van Windows 10, en welke wijzigingen de modus uiteindelijk zal meekrijgen, blijft dus nog even afwachten.

Gerelateerd: Microsoft begint Windows 10 versie 1909 te testen in Release Preview

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home