Microsoft teaset met tijdelijk lek van tool die toegang geeft tot verborgen Windows-functies

Windows 11 2022 Update

Microsoft heeft per ongeluk een extraatje toegevoegd aan zijn maandelijkse dosis bugfixes: een interne tool waarmee je verborgen Windows 11-functies kan activeren. Redmond heeft die vergissing intussen wel rechtgezet.

Microsoft heeft per ongeluk zijn interne StagingTool-toepassing gedeeld met de wereld. De tool zat verstopt tussen reguliere patches en bugfixes die Microsoft voor Windows 11 uitrolde als onderdeel van zijn reguliere maandelijkse updateronde. De StagingTool-app maakt het mogelijk om verborgen Windows 11-functies te activeren.

De app zelf is niet meteen gebruiksvriendelijk. Je moet aan de slag gaan met een command line-interface waarin je specifieke ID’s voor features moet geven op die in- of uit te schakelen. Praktisch is het nut dus beperkt voor het grote publiek, maar enthousiastelingen kunnen er wel mee experimenteren om zo een zicht te krijgen op de toekomstplannen van Microsoft.

Online vindbaar

Microsoft heeft zijn fout intussen zo goed als mogelijk recht gezet, maar op het internet heeft alles het eeuwige leven. Installatiebestanden voor de StagingTool circuleren intussen online.

Het lek van de StagingTool heeft op het eerste zicht geen negatieve gevolgen voor de beveiliging van Windows 11. Het lek van de tool valt wel op z’n minst vreemd te noemen en komt op een moment dat Microsoft onder vuur ligt voor eventuele ontoereikende beveiligingsmechanismen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home