Microsoft lanceert nieuwe Surface Pro 10 en Surface Laptop 6 exclusief voor bedrijven

Microsoft lanceert de Surface Pro 10 en twee formaten van de Surface Laptop 6. Het valt op dat deze toestellen enkel beschikbaar zijn voor bedrijven. De toekomst van x86-Surface voor consumenten is onzeker.

Microsoft lanceert de Surface Pro 10 voor zakelijk gebruik, samen met de Surface Laptop 6 voor zakelijk gebruik. Beide computers bouwen verder op het concept van hun respectievelijke voorgangers. Verwacht dus geen grote nieuwigheden, wel incrementele verbeteringen en een update van het binnenwerk. De volledige naam van de twee toestellen suggereert bovendien op welke markt Microsoft zich richt. Zowel de hybride laptop/tablet als de gewone laptop zijn enkel voor professionele klanten bedoeld.

Surface Pro 10

De Surface Pro 10 is beschikbaar met Intel Core Ultra 5 135U of Core Ultra 7 165U. Je kan het toestel configureren met minimaal acht en maximaal 64 GB RAM. Voor de SSD-opslag heb je de keuze uit 256 GB, 512 GB of 1 TB. Het formaat van de Windows-tablet blijft ongewijzigd met een 13 inch-aanraakscherm (3:2) voorzien van 2.880 x 1.920 pixels. De maximale helderheid van het display klimt naar 600 nits.

De Intel Core Ultra onder de motorkap heeft een NPU-aanbood die vandaag een handvol toepassingen accelereert. De meeste functionaliteit is voorbehouden voor een niche, maar sommige zaken zal ook de kantoorwerker ervaren. Zo kan de NPU tijdens een videocall efficiënter de achtergrond vervagen of lawaai onderdrukken. Om die functionaliteit optimaal te benutten, geeft Microsoft de webcam van de Surface Pro 10 een boost: je krijgt voortaan een 1440p-resolutie.

Surface Laptop 6

De Microsoft Surface Laptop 6 komt naar bedrijven in twee formaten: 13,5 inch en 15 inch. Beide toestellen hebben aanraakschermen en een 3:2-schermverhouding. De 15 inch-laptop krijgt iets meer pixels (2.496 x 1.664) dan zijn kleine broer (2.256 x 1.504) maar Microsoft waakt erover dat de kwaliteit equivalent blijft dankzij de identieke pixeldichtheid (201 pixels per inch).

Het binnenwerk is gelijkaardig. Onder de motorkap kan je kiezen voor dezelfde specificaties als bij de Surface Pro 10. De laptops hebben echter iets minder kwalitatieve camera’s met een maximale resolutie van 1080p.

Verderzetting

Deze toestellen zijn een verderzetting van het gamma. Je mag klassiekers verwachten, zoals de nodige USB Type-C-poorten (USB 4 /Thunderblot 4), waarlangs je ook kan laden. Microsoft claimt een batterijduur van meer dan achttien uur voor de Surface laptop en 19 uur voor de Surface Pro 10-tablet. Naar traditie zet Microsoft dat toestel opnieuw in de markt als een hybride laptop, maar zit het toestenbord niet inbegrepen.

lees ook

Intel lanceert Core Ultra voor de laptop: weg met Core i, maar betekent dat iets?

De drie nieuwe toestellen zijn vanaf 9 april beschikbaar. De Surface Laptop 6 voor zakelijk gebruik met een schermdiagonaal van 13,5 inch is beschikbaar vanaf 1.399 euro (incl. btw) voor de minomale configuratie. De 15 inch-variant kost je minstens 1.639 euro. De Surface pro 10 kost je minstens 1.399 euro maar daarvoor koop je dus slechts een half laptop. Het standaard-toetsenbord kost minstens 159,99 euro.

Wat met consumenten en ARM?

Microsoft kan niet duidelijker zijn: deze laptops zijn bedoeld voor zakelijke gebruikers, al lijkt Microsoft ons bij de aankoop niet tegen te houden wanneer we de toestellen als consument proberen te bestellen. Wie wil, lijkt dus perfect een Surface Pro 10 of een Surface Laptop 6 in huis te kunnen nemen. Microsoft voorziet wel enkel Windows 11 Pro (of optioneel Windows 10 Pro), zonder optie voor een Home-licentie.

Waarom Microsoft zo hard op de zakelijke markt mikt, is onduidelijk. Volgens The Verge plant Microsoft in mei een bijkomende aankondiging van Surface-toestellen met een grotere focus op consumenten. Daar zou een nieuwe ARM-gebaseerde Surface centraal staan. Dat toestel krijgt een Qualcomm Snapdragon X aan boord en die chip zou zich eindelijk kunnen meten met x86-processors (of de M-reeks van Apple). Mogelijks wil Microsoft hard inzetten op de ARM-variant, zonder de nog steeds weelderig tierende compatibiliteitbeperkingen naar zakelijke klanten te exporteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home