Microsoft lanceert Surface Laptop Go: interessante prijsbreker

Microsoft Surface Laptop Go
-

Microsoft brengt zijn premium surface-design naar het instapsegment met de introductie van de Surface Laptop Go. Die eenvoudige maar stijlvolle laptop moet het Surface-merk tot bij het grote publiek brengen.

Microsoft lanceert de Surface Laptop Go: een 12,4 inch-laptop die het Surface-design combineert met moderne hardware. Tot nu toe mikte Microsoft vooral op het premium-segment met zijn laptops. De Surface Laptop en de Surface Book bevinden zich aan de bovenkant van het spectrum en combineren sterke hardware met een herkenbaar ontwerp. Uitzondering was de Surface Go (zonder ‘laptop’ in de naam), maar dat was op vlak van functionaliteit weinig meer dan een Windowstablet met dank aan de Intel Pentium-processor. Wie een Microsoft-laptop wil die betaalbaar maar ook voldoende pk’s eist, kwam tot vandaag niet aan zijn trekken.

Specificaties

De Surface Laptop Go lost dat probleem nu op. Het toestel combineert een Intel Core i5-1035G1 met een full HD-aanraakscherm. Dat display heeft een 3:2-ratio telt 1.536 x 1.025 pixels. In zijn basisconfiguratie is de laptop verder eerder summier uitgerust. 64 GB aan eMMC-opslag en 4 GB aan RAM zullen niemand gelukkig maken. In combinatie met 8 GB aan RAM en een SSD met 128 GB of 256 GB wordt het toestel al een stuk interessanter. Aan de buitenkant combineert Microsoft kunststof met aluminium om zo de premium Surfacelook naar een betaalbaar prijssegment te brengen.

Microsoft Surface Laptop Go

De Intel Core i5-cpu dateert van de vorige generatie maar komt gelukkig uit de goede 10 nm Ice Lake-tak van die familie en niet de 14 nm Comet Lake-kant. Een chip van dit kaliber is momenteel een zeldzaamheid in het segment onder de ultrabooks, al vermoeden we dat daar tegen het eindejaar verandering in zal komen wanneer andere fabrikanten hun line-up met Intel-chips van de elfde generatie verfrist hebben.

Met een gewicht van 1,11 kg is de laptop bijzonder licht voor dit segment. Dat Microsoft toch een batterijduur van 13 uur claimt, is daarom indrukwekkend. Wat aansluitingen betreft is het toestel voorzien van 1 USB-C-poort, 1 klassieke USB-A-aansluiting, en 1 Surface Connect-poort. Windows Hello via IR-sensoren rond de webcam ontbreekt, maar het toestel heeft wel een compatibele vingerafdruksensor aan boord om veilig zonder wachtwoord in te loggen.

Prijs en beschikbaarheid

De laptop is vanaf 27 oktober beschikbaar in drie basisconfiguraties. De 629 euro-versie steelt de show omwille van de lage prijs in combinatie met de knappe cpu en het kenmerkende Surface-design, maar die versie durven we nu al passioneel af te raden nog voor we het ding in handen hebben gekregen. 4 GB RAM en sub-SSD-prestaties op een Windowslaptop willen we niemand aandoen. De Intel Core i5 zal de gebruikservaring in dit geval niet kunnen redden.

Microsoft Surface Laptop Go

Boeiender is het middenmodel met 8 GB aan RAM en 128 GB SSD-capaciteit. Voor 799 euro lijkt dit toestel ons een interessante optie voor wie op zoek is naar een laptop voor minder dan 1.000 euro. Met 999 euro verdubbel je dan weer de capaciteit van de SSD. Deze versie vinden we opnieuw minder interessant: de meerwaarde van de grotere SSD is ongeveer tien euro, dus Microsoft rekent hier wel heel sterk door voor een hogere winstmarge.

De Microsoft Surface Laptop Go wordt geleverd met Windows 10 Home in S-Mode. Lees: je toestel komt met een vreemde handicap waardoor je enkele apps kan installeren uit de Microsoft Store. Die beperking kan je gelukkig met enkele muiskikken uitschakelen indien gewenst. Zo heb je binnen enkele seconden een normale Windows 10 Home-laptop vast. Achteraf upgraden naar Windows 10 Pro is natuurlijk een optie.

Het toestel is vanaf 27 oktober beschikbaar. Pre-orderen kan vanaf vandaag.

Microsoft Surface Laptop Go

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home