Microsoft Surface Go vindt netbook opnieuw uit

Microsoft Surface Go

Microsoft heeft de geruchten van een kleinere, goedkopere Surface eindelijk bevestigd. De nieuwe Surface Go is een minder krachtige versie van de Surface Pro in 10 inchformaat, en draait op Windows 10 in S-modus. Het is een gemoderniseerde netbook voor 399 dollar.

Voor 399 dollar krijg je – net zoals bij de Surface Pro – alleen  de tabletervaring. We durven stellen dat een toetsenbord verplicht is voor dit toestel, om er het volle potentieel uit te halen. Microsoft verkoopt een goedkopere Type Cover voor de Surface Pro voor 99 dollar. Dat brengt het eigenlijke kostenplaatje voor dit toestel op 498 dollar. Een Surface Pen kost je nog eens 99 dollar, maar is minder essentieel.

De nieuwe Surface Go wijkt voor geen meter van Microsofts designfilosofie voor Surface. Het is letterlijk een mini-versie van de Surface pro met dezelfde 3:2-schermverhouding (1800 x 1200 pixels), een 165°-scharnier met ongelimiteerde posities, een frontcamera voor Windows Hello en de propriëtaire Surface-connecter om op te laden. Nieuw is de USB-C 3.1-poort, die het toestel eveneens kan opladen of video en data doorvoeren.

Intel Pentium

Onder de motorkap zit een Intel Pentium Gold 4415Y (1,6GHz) met 4 of 8 GB RAM en 64 of 128 GB opslag. De processor is een dualcore van de zevende generatie en biedt volgens Microsoft een goede balans tussen prestaties, batterijleven (Microsoft adverteert 9 uur) en de thermische eigenschappen om het slanke fanless design mogelijk te maken.

Toch zorgt de gekozen Intel-CPU voor enkele bedenkingen over de prestaties van het apparaat. De processor is niet zo verschillend van wat je in een gemiddelde Chromebook terugvindt, maar moet wel een volwaardige Windows 10 draaien in plaats van het lichtere ChromeOS. De Surface Go wordt geleverd met Windows 10 Home in S-modus (met gratis upgrademogelijkheid naar Windows 10 Home) of Windows 10 Pro (met mogelijkheid om S-modus te activeren). Microsoft 365 is standaard niet voorgeïnstalleerd, maar wordt wel aangeboden.

Je kan je afvragen of dit geen geschikt toestel was geweest om de mogelijkheden van Windows 10 op ARM te demonstreren. Fabrikanten zoals HP en Asus hebben reeds Windows-laptops met een Snapdragon van Qualcomm gebouwd, maar Microsoft zelf waagt zich er voorlopig niet aan. De terughoudendheid vanuit Redmond sluit aan bij onze eigen conclusie dat Windows 10 op ARM nog niet klaar is voor zijn gloriemoment.

Netbook

De Surface Go lijkt op een modernisering van de netbook voor 2018. Het zachte prijskaartje, kleine formaat en de lichte hardware wijzen allemaal in die richting. Microsoft hecht bovendien veel belang aan de mogelijkheid om volledige Office-toepassingen te draaien, wat eveneens aanduidt dat het toetsenbord en andere laptopkwaliteiten belangrijk zijn voor het succes van dit apparaat.

Tegelijk is de kleinere Surface ook een duidelijk antwoord op de iPad van Apple, die steeds meer als een ‘computer’ in plaats van een ‘tablet’ in de markt wordt gezet. De goedkoopste iPad met 128 GB kost 429 dollar, net iets meer dan het basismodel van de Surface Go (64 GB) zonder toetsenbord. iOS is evenwel uitstekend geoptimaliseerd voor touchbediening, waardoor een toetsenbord geen absolute noodzaak is. Op Windows blijft de tabletmodus nog altijd wat onwennig.

Beschikbaarheid

De Surface Go is vanaf vandaag beschikbaar als pre-order in een twintigtal landen, waaronder ook Nederland en België. De basisconfiguratie met 4 GB RAM en 64 GB kost 399 dollar en gaat vanaf 2 augustus officieel in verkoop. De eerste modellen werken alleen via wifi. Later dit jaar brengt Microsoft ook een LTE-variant op de markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home