Microsoft Surface Duo review round-up: veelbelovend maar met kinderziektes

Surface_Duo

De veelbelovende Microsoft Surface Duo is sinds gisteren beschikbaar in de VS terwijl de rest van de wereld zeker tot 2021 moet wachten. Loont het de moeite om de bijzondere telefoon met twee schermen in het vizier te houden? Of kunnen we beter naar iets anders kijken?

Microsoft verraste de wereld vorig jaar met de aankondiging van de Surface Duo. De opzet is een Android smartphone met twee schermen in een flinterdunne behuizing als alternatief voor smartphones met flexibele schermen zoals de Samsung Galaxy Z Fold2.

Een jaar later kan je het toestel eindelijk kopen, maar voorlopig reserveert Microsoft alle toestellen voor de Amerikaanse markt. Het aantal reviews werd beperkt, maar ondertussen hebben een aantal experts hun test online gezet. Omdat we zelf niet met het toestel aan de slag kunnen, verzamelen we hieronder de belangrijkste plus- en minpunten uit diverse reviews.

Negatieve punten

Volgens The Verge is het toestel absoluut niet zijn prijskaartje van 1.400 dollar waard. Multitasken zou verwarrend werken en de interface zit nog vol met bugs. De camera is ‘rommel’ en de Android-ervaring is verwarrend met het gebrek aan multitask-ondersteuning wankele navigatie en kortweg een slechtere ervaring vergeleken met andere Android-toestellen. Er is wel een lichtpunt: “Er waren momenten dat ik meer gedaan kreeg op de Surface Duo vergeleken met andere telefoons, met dank aan de goed ontwikkelde Microsoft-apps.”

De Wall Street Journal heeft weinig lovende woorden voor de Microsoft Surface Duo. Volgens hen reageert het toestel regelmatig niet wanneer je iets aantikt, vertraagt het systeem op willekeurige momenten en struikelt het vaak om de juiste oriëntatie te kiezen wanneer je het toestel anders gebruikt. CNET beaamt deze bevindingen en bevestigt dat de ervaring niet goed genoeg is vandaag, maar dat er in de nabije toekomst heel wat met software updates kan worden opgelost omdat de hardwarebasis heel degelijk is.

Positieve punten

Waar alle reviews wel lovend over zijn, is het design en de afwerking. Het scharnier werkt heel prettig en elegant. Het dunne profiel ondanks wordt algemeen als indrukwekkend beschouwd. De batterijduur is zeker niet baanbrekend door het dunne design, maar voldoende genoeg. Het gebrek aan Wi-Fi 6 en NFC wordt dan weer spijtig genoemd.

Tom’s Guide vat de Surface Duo goed samen. “Het toestel is te onafgewerkt om als een van de betere smartphones van 2020 door het leven te gaan. Dat neemt niet weg dat de Microsoft Surface Duo een van de meest curieuze toestellen van het jaar is, wat zowel spannend als frustrerend is.”

Tip: Windows 10X en Surface Neo met twee schermen officieel aangekondigd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home