Microsoft start geforceerde updates voor bepaalde Windows 10-toestellen

Windows 10-as-a-Service

Windows 10 update

Windows 10 versie 1903 (voorjaar 2019) verliest ondersteuning vanaf 8 december, waardoor Microsoft oude machines geforceerd updatet. Verrassend genoeg niet naar de nieuwste versie, maar naar de volgende (1909) die een half jaar later ondersteuning verliest bij de meeste toestellen.

Microsoft verstuurt reminders naar gebruikers die nog op Windows 10 versie 1903 zitten dat ze geforceerd worden geüpgraded naar versie 1909. Het updateproces kan elk moment starten en is noodzakelijk om veilig te blijven werken. Windows 10 versie 1903 geniet namelijk geen ondersteuning meer op 8 december. Dat betekent geen security-updates, wat het risicovol maakt om het besturingssysteem te blijven gebruiken.

In plaats van een automatische update naar de nieuwste Windows-versie, de Windows 10 October 2020 Update, installeert Microsoft Windows 10 versie 1909 op je pc. Dit kan voor 8 december gebeuren, maar ook vlak erna. Aangezien het automatisch gebeurt, zal op een keer je pc opstarten met een installatieproces. Microsoft verpakt het als een compacte update, zodat de installatie sneller moet gebeuren dan een traditionele grote update.

Windows 10 als Service Pack

Windows 10 versie 1909 was Microsofts eerste zogenaamde ‘Service Pack’-update met weinig nieuwe functies en meer focus op stabiliteit en snelheid. Aangezien het om een geforceerde update gaat, is de keuze voor versie 1909 een veilige keuze die stabiel is.

Hou er wel rekening mee dat binnen zes maanden die versie ook ondersteuning verliest en Microsoft vermoedelijk opnieuw verplicht een upgrade doorvoert naar de volgende nieuwe versie. Op deze manier wil Microsoft je besturingssysteem veilig houden.

Andere updatesnelheid voor bedrijven

Voor bedrijven zijn geforceerde updates altijd een nachtmerrie. Een degelijke ‘group policy’ instellen voorkomt veel, maar gezien het verlies aan security-updates kan je zoiets niet te lang uitstellen. Updates in het voorjaar (zoals versie 1903) genieten 18 maanden ondersteuning, terwijl die in het najaar (zoals versie 1909) 30 maanden ondersteuning genieten. Belangrijke kanttekening: die langere periode geldt enkel voor Windows 10 Enterprise. Windows 10 Pro is standaard 18 maanden ongeacht welke update.

lees ook

Windows 10 1909: terugkeer van het Windows-servicepack

Het loont daarom de moeite voor bedrijven die op Windows 10 zitten om de sprong naar versie 1909 te maken, om vanaf dan een langer updatetraject van 30 maanden te hanteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home