Microsoft sleutelt aan nieuwe Windows Store

Bijna een decennium na de lancering, overweegt Microsoft om de Windows Store nuttig te maken. Een nieuwe versie zou eindelijk alle types Windows-toepassingen ondersteunen.

Microsoft zou nog dit jaar een nieuwe versie van de Windows Store lanceren. Dat weet Windows Central. Met de update zou de weinig geliefde Store plots Win32-toepassingen native ondersteunen. Ontwikkelaars kunnen zo EXE- of MSI-bestanden in de store stoppen. Hoewel .exe en .msi synoniem staan met Windowstoepassingen, heeft dergelijke software vandaag nog geen plaats op de appwinkel.

Ongevraagd en onbemind

Dat komt omdat Microsoft de Windows Store vooral lanceerde om zichzelf een plezier te doen. In 2012 zag de winkel ongevraagd het levenslicht met de introductie van Windows 8. De Store zou toepassingen aanbieden gebouwd op het Universal Windows Platform (UWP), die konden draaien op Windows-pc’s, tablets en Windows Phone. Windows-ontwikkelaars werden daar niet warm van, aangezien ze hun toepassingen moesten herwerken. Windows Phone kreeg bovendien onvoldoende tractie en werd uiteindelijk afgevoerd. Daarmee verdween het nut van UWP en eigenlijk ook de Store.

Sindsdien ondernam Microsoft meerdere pogingen om de Store nieuw leven in te blazen. Vandaag kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld al wel win32-toepassingen toevoegen, op voorwaarde dat ze die als MSIX verpakken en updates via het eigen mechanisme van Microsoft uitrollen. Opnieuw bleef het enthousiasme van ontwikkelaars uit: waarom zouden ze extra moeite doen, gewoon omdat Microsoft jaloers is op de App Store van Apple?

Centrale hub

Dat wil niet zeggen dat het concept van een applicatiewinkel voor Windows slecht is. In tegendeel: één centrale plaats voor betrouwbare toepassingen zou heel welkom zijn. Een dergelijke winkel moet dan wel aanbieden waar ontwikkelaars en gebruikers om vragen: ‘echte’ Windowstoepassingen verpakt in traditionele EXE- en MSI-installatiepakketten.

De aankomende update voor de Store zou dat eindelijk mogelijk maken. Zo zou de Windows Store na bijna tien jaar eindelijk de Windows-toepassingen aanbieden die mensen daadwerkelijk gebruiken. Bovendien zal Microsoft ontwikkelaars toestaan om hun eigen updatemechanismen te blijven gebruiken. Tot slot zou Microsoft de beperking rond eigen commerciële platformen opheffen. Software aangeboden via de Microsoft Store zal met andere woorden eigen in-app-aankopen mogen aanbieden, zonder dat Microsoft daar voor iets tussen zit.

Een winkel met apps die je echt wil

Komen de voorspellingen uit, dan wordt de winkel plots een stuk nuttiger. De open Store kan bijvoorbeeld Firefox of Chrome aanbieden (die zelf extensies mogen verkopen), Adobe kan zijn suite er op zetten en zelf up to date houden, Valve kan het populaire Steam via de Store aanbieden en meer. Omdat Microsoft eindelijk inziet dat ontwikkelaars geen ambitie hebben om hun apps te herwerken, is er bovendien geen drempel meer om bestaande software via de Store aan te bieden.

Hoewel al het bovenstaande heel logisch klinkt, kondigde Microsoft niets hiervan zelf aan. Het gaat met andere woorden om geruchten, waaraan nog alles kan veranderen. Wie weet beslist Microsoft alsnog om ongevraagde beperkingen in te voeren, en halen we ook de komende tien jaar onze software nog van de website van de aanbieder. De vernieuwingen zouden gepland staan voor een grote Windows-update in de tweede helft van dit jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home