Microsoft ontwierp geheim Mac-thema voor Windows XP

-

Windows XP zag er even uit als macOS. Gelekte broncode toont een hybride combinatie van XP met de Apple-designtaal. Het thema zag nooit het daglicht.

Eind vorige week lekte de broncode van Windows XP en Windows Server 2003 online. Geïnteresseerden hebben daarop hun weekend gevuld met ploegen door die code en vonden overblijfselen van een interessant visueel project. Het ziet er naar uit dat Microsoft aanvankelijk van plan was om Windows XP te voorzien van een optioneel thema gebaseerd op het Mac-besturingssysteem van Apple. De interface verstopt in de code heet ‘Candy’ en lijkt sterk op het Aqua-thema waar Apple mee uitpakte in 2000.

Het thema werd in de code ontdekt door The Verge, dat ook de beelden maakte.

Microsoft werkte Candy niet af maar verstopte wel heel wat visuele elementen in de code. Naast de kleuren voorzagen de ontwikkelaars nieuwe knoppen, scrolbalkjes en zelfs een op Aqua gebaseerde Windows-startknop. Het ziet er naar uit dat Microsoft nooit de intentie had om het OS X 10-gebaseerde visuele thema naar de markt te brengen. Het design was voor intern gebruik in afwachting van het officiële XP-thema. Dat werd uiteindelijk het intussen iconische ‘Luna’-thema met blauwe en groene themakleuren.

Windows XP kreeg uiteindelijk een erg open thema-engine die gebruikers in staat stelde de visuele aspecten van hun besturingssysteem drastisch aan te passen met de hulp van software van derden. Enthousiastelingen die dat wilden, konden zo hun XP-installatie omtoveren tot iets dat leek op OS X indien ze dat wilden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home