Microsoft Office 365 groeit hard: dubbel zo populair als G Suite

Office 365

De flexibiliteit en kostenbesparing die cloudapplicaties met zich meebrengen, zorgen voor een razendsnelle adoptie bij bedrijven. Volgens onderzoek van Bitglass maakt 81 procent van de organisaties wereldwijd ondertussen gebruik van Microsoft Office 365 of Google G Suite. Daarbij komt Microsoft als overduidelijke winnaar naar voren.

Cloudsecurityspecialist Bitglass steunt zijn cijfers op een geautomatiseerde analyse van 135.000 zakelijke e-maildomeinen. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven (56,3%) vandaag gebruik maakt van Office 365. In 2016 was dat nog maar 34,3 procent. Google zag de adoptie van zijn G Suite daarentegen stagneren. Met een marktaandeel van 24,8 procent is het cloudpakket van de internetreus even populair als in 2016.

 

Bitglass vergelijking Microsoft Office 365 vs Google G Suite

Beeld: Bitglass

Nochtans had Google aanvankelijk een voorsprong op Microsoft. Het mag het zich zelfs deels verantwoordelijk noemen voor Microsofts stap richting een kantoorpakket in de cloud. In 2014 had G Suite een marktaandeel (16,3%) dat dubbel zo hoog lag als dat van Office 365 (7,7%), maar twee jaar later was het dat momentum al verloren. Hoewel Microsoft pas later met Office 365 op de markt kwam, en G Suite gevoelig goedkoper is, geniet de reus uit Redmond bij veel IT-managers het vertrouwen door de lange staat van dienst in zakelijke IT.

Google maakte begin dit jaar bekend dat 4 miljoen bedrijven betalen voor het gebruik van G Suite. Microsoft communiceert niet in bedrijven, maar in gebruikers, wat een rechtstreekse vergelijking moeilijker maakt. In oktober 2017 telde Office 365 alleszins 120 miljoen zakelijke gebruikers en 28 miljoen consumenten. Volgens cijfers van Gartner was G Suite in 2016 goed voor een jaaromzet van 1,3 miljard dollar, tegenover 13,8 miljard dollar voor Office 365.

IaaS

Naast hun SaaS-aanbod bieden beide bedrijven ook infrastructuur in de cloud, respectievelijk met Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Daar moeten ze evenwel allebei de duimen leggen tegenover Amazon Web Services (AWS), dat bijna drie keer zoveel omzet genereert dan zijn dichtste concurrent Azure. Google sluit de top drie af, maar heeft een flinke achterstand op beide concurrenten.

Wereldwijd maken ongeveer 14 procent van de organisaties gebruik van de cloudinfrastructuur van Amazon. Bij veel bedrijven heerst evenwel ook een schrik voor onvoorspelbare kosten die de cloud met zich kan meebrengen.

Ook in België is een trend richting de cloud zichtbaar, al staan bedrijven in ons land er duidelijk terughoudender tegenover dan bijvoorbeeld in Nederland. Belgische bedrijven houden hun servers nog altijd liever lokaal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home