Microsoft neemt afscheid van Cortana-topman

Cortana

Javier Soltero, die de afgelopen jaren leiding gaf aan het ontwikkelen van Microsofts spraakassistent Cortana, gaat het bedrijf verlaten. Soltero kondigde zelf zijn vertrek aan op Twitter.

“Ik heb de beslissing genomen om Microsoft te verlaten. De afgelopen 4 jaar was een ongelooflijke ervaring. Ik ben nederig dat ik deel heb uitgemaakt van het bouwen van iets waar 100 miljoen gebruikers dagelijks afhankelijk  van zijn. Ik ben optimistisch dat Microsoft zal blijven groeien door het bouwen van geweldige producten voor mensen over de hele wereld. Ik ben dankbaar dat ik zoveel heb geleerd over wat er echt nodig is om grootschalig succes te hebben en kijk ernaar uit deze lessen te gebruiken voor iets nieuws.”

Wanneer Soltero Microsoft precies gaat verlaten en wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Soltero werd vier jaar geleden door Microsoft aangesteld in een tijd waar concurrenten Amazon Alexa en Google Assistent een grote voorsprong hadden op Cortana. Zijn benoeming was dan ook onderdeel van een grote reorganisatie waar de digitale assistent, onder leiding van Rajesh Jha, ingedeeld werd binnen de afdeling ‘Experiences and Devices’.

Digitale persoonlijkheid

Microsoft lanceerde Cortana ooit als een ‘digitale persoonlijkheid’, al constateert PCWorld dat de prioriteit onder Soltero steeds meer kwam te liggen bij die van een ‘conversationele interface voor de agenda en andere gegevens.’ Soltero zelf omschreef de spraakassistent als een hulpmiddel dat alleen in situaties wordt gebruikt als het echt nodig is.

Een en ander blijkt ook uit de laatste update van Windows 10, waar nauwelijks vernieuwing te zien is op het gebied van Cortana. Wel is de eerder door Microsoft toegezegde Cortana-app voor Android en iOS in combinatie met de nieuwe Surface-koptelefoons inmiddels beschikbaar voor Android-apparaten.

Afgelopen september onthulde Microsoft nog tijdens de Ignite-conferentie dat het van plan is bedrijven te helpen met het ontwikkelen van Cortana-toepassingen. Iets dat zou moeten gebeuren binnen de nieuwe ‘Cortana Skills Kit for Enterprise’. Een ontwikkelplatform dat voor nu enkel beschikbaar is op uitnodiging, maar dat het zodra het algemeen beschikbaar wordt gemaakt mogelijk maakt voor bedrijven om Cortana-functionaliteit naar hun zakelijke apps te brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home