Microsoft moet ‘finale’ Windows 10-update patchen nog voor lancering

microsoft windows 10

Microsoft liet weten dat de grote november-update voor Windows 10 finaal gepolijst is, klaar voor de grote lancering volgende maand. Wat dat precies betekent is plots onduidelijk, aangezien Insiders toch nieuwe patches voorgeschoteld krijgen.

Twee weken geleden rapporteerden we nog op gezag van Microsoft zelf dat de grote Windows 10 November-update klaar was voor lancering. De code was gefinaliseerd zodat de gefaseerde uitrol op schema kon beginnen. Microsoft zit nog steeds op schema, maar het is niet meer duidelijk wat ‘gefinaliseerd’ precies betekent.

Finaal maar toch niet

Insiders die met de finale code werken, kregen immers nieuwe patches voorgeschoteld. Die upgraden Windows 10 Build 18363.418 naar Build 18363.446 en Build 18363.448. Vaagheid troef dus: is de finale release candidate voor Windows 10 19H2 nu geüpgraded naar versie 448, of gaat het om testpatches en krijgt de grote massa de eerder als finaal bestempelde build zodra de uitrol begint? Al naargelang het doel van de nieuwe patches gaat het om een detail of net helemaal niet.

Microsoft bewandelt de laatste maanden een hobbelig pad met Windows-upgrades en deze nieuwe zet zorgt niet meteen voor duidelijkheid. Al zeggen we daar wel meteen bij dat te veel patchen beter is dan te weinig, op voorwaarde dat de patch zelf geen dingen stuk maakt zoals we intussen gewend zijn.

Bovendien is het een goede zaak dat Microsoft via Insiders passeert en zijn tijd lijkt te nemen. Problemen bij vorige updates kwamen vaak aan het licht bij deze vrijwillige testers, maar Microsoft hanteerde snelle procedures waarbij niet alle feedback in overweging werd genomen. Om het vertrouwen te herstellen is het belangrijk dat de november-update zo vlekkeloos mogelijk verloopt en niet opnieuw voor technische problemen zorgt.

Perceptieprobleem

Dat geldt des te meer aangezien Microsoft deze grote update niet als feature-update beschouwt. We gaan ons niet meer uitspreken over de langetermijn-kadans van Windows-updates aangezien Microsoft zelf ietwat lijkt te freestylen, maar het is alleszins de ambitie om voortaan in de tweede helft van ieder jaar een soort stabiliteits-update uit te brengen met extra lange ondersteuning. Die aanpak is erop gericht om bedrijven meer ademruimte en stabiliteit te bieden bij het updateproces.

We vergeleken Windows 10 19H2 eerder al met een servicepack. Als dat servicepack opnieuw het startmenu stukmaakt, de zoekfunctie doet verdwijnen of compatibiliteitsproblemen met zich meebrengt, zal dat terughoudende updaters helemaal afschrikken. Het is naar perceptie toe al vervelend genoeg dat een ‘finale’-versie na amper twee weken, nog voor de echte lancering, toch al niet finaal blijkt te zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home