Microsoft Managed Desktop neemt het beheer van pc’s uit handen

windows 10

Microsoft kondigt een nieuwe Managed Desktop Service aan voor enterprise-klanten. De dienst combineert Microsoft 365 Enterprise met geleasde hardware en cloudgebaseerd apparaatbeheer door Microsoft zelf.

In juli schreven we al dat Microsoft leek te werken aan een eigen versie van Desktop-as-a-Service. Dat bericht wordt nu door de reus uit Redmond zelf bevestigd met de aankondiging van Managed Desktop.

Microsoft Managed Desktop

Microsoft Managed Desktop (MMD) verenigt Microsoft 365 Enterprise, device-as-a-service en apparaatbeheer vanuit de cloud in één product gericht aan enterprise-klanten. Volgens Microsoft beantwoordt het hiermee aan de vraag van klanten om het dagelijks beheer van het computerpark uit handen te geven, zodat tijd vrijkomt om aan zaken te spenderen die een rechtstreekse impact hebben op de business.


Lees dit: Wat is Microsoft 365? De toekomst van Office en Windows 10


De nieuwe dienst werkt op wat Microsoft “moderne hardware” noemt. Daarmee doelt het vooral op systemen met de nodige security-features en functies voor beheer op afstand. In eerste instantie is het beperkt tot de eigen Surface-toestellen, maar in de komende maanden zullen ook apparaten van onder meer Dell en HP aan het aanbod worden toegevoegd. Die laatste biedt overigens een erg gelijkaardige formule met zijn eigen DaaS-platform.

Het idee van MMD is dat gebruikers onmiddellijk met hun gegevens kunnen inloggen op een toestel dat door Microsoft wordt aangeleverd. Het apparaat detecteert op basis van die informatie de configuratie die nodig is, wordt automatisch opgenomen in het apparaatbeheer en installeert de noodzakelijke applicaties via Windows AutoPilot. In principe is er geen tussenkomst van een IT-persoon nodig en zijn apparaten altijd veilig en up-to-date.

Leren uit de cloud

Omdat Microsoft het apparaatbeheer vanuit de cloud orkestreert, kan het ook analytics uitvoeren. Informatie die het leert over malware of incompatibiliteit bij één klant, kan het vervolgens toepassen over de volledige populatie van MMD-apparaten bij alle klanten. Zo kan het bijvoorbeeld ook veel sneller bepalen of bepaalde systemen klaar zijn voor een volgende feature-update of niet.

Microsoft heeft Managed Desktop reeds uitgetest bij Lloyds Banking Group en een handvol andere klanten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Begin 2019 volgen Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Vanaf de tweede helft van 2019 is een volgende lading landen aan de beurt.

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home