Microsoft maakt containers essentieel voor Windows 10X-apps

Microsoft treedt verder in detail over de werking van Windows 10X. Het ziet er naar uit dat het besturingssysteem verschillende types van containers zal ondersteunen, en dat het gros van de apps in een container moet draaien.

Het gros van de applicaties voor Windows 10X zal in containers draaien. Dat maakt Microsoft zelf bekend op het virtuele Developer Day-event, weet ZDNet. Windows 10X wordt een variant van Windows bedoeld voor toestellen met twee schermen. Het gaat dan in eerste instantie om de Surface Neo van Redmond zelf. Voor dat toestel en de varianten van andere fabrikanten die erop zullen volgen, vindt Microsoft het nodig Windows heruit te vinden.

Dat betekent concreet dat Windows 10X een licht besturingssysteem wordt, ideaal voor kleine toestellen als de Neo. 10X is immers de officiële naam van wat eerst bekend stond als Windows Santorini/Light. Langs de andere kant noemt Microsoft het besturingssysteem ‘Windows’, waardoor gebruikers compatibiliteit met bestaande apps verwachten. Beide zaken gaan op het eerste zicht niet hand in hand aangezien Windows 10X niet alle componenten van een klassieke Windows 10-installatie zal bevatten.

Containers

Microsoft bevestigt nu dat het voor een oplossing heil zoekt in containers. Op Windows 10X zullen drie verschillende types container draaien: Win32, MSIX en Native Universal Windows Platform (UWP)-containers. UWP bestaat al, net als MSIX dat in 2018 werd geïntroduceerd. MSIX is een geavanceerde app-container met verdeer Win32-compatibiliteit dan UWP. De Win32-containers zijn nieuw en moeten legacy-applicaties ondersteunen. Via de container wordt het in theorie mogelijk om iedere traditionele Windows-app op Windows 10X te draaien.

Wie ervaring heeft met containers als emulator-oplossing, weet dat schijn kan bedriegen. Windows op ARM maakt ook gebruik van containers, en de prestaties van niet-native-gecodeerde apps zijn daar allesbehalve naar verwachting. Voor de Win32-containers bestaat hetzelfde risico. Bovendien is het naar verluidt niet zo eenvoudig om toepassingen effectief vlot compatibel te maken met Windows 10X aan de hand van de containers. De Win32 bevatten slechts een deel van het subsysteem, en dat zou voorlopig nog voor problemen zorgen. Zowel de Surface Neo als Windows 10X zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor het logisch is dat nog niet alles naar behoren werkt.

Compatibiliteit

De containers, en dan zeker de Win32-container, zijn essentieel voor het succes van Windows 10X. Microsoft heeft intussen geleerd dat ontwikkelaars niet staan te springen om een nieuw OS te ondersteunen. De container moet in theorie automatische compatibiliteit bieden voor legacy-applicaties zonder extra werk voor ontwikkelaars.

Hoe vlot Windows 10X uiteindelijk zal draaien, blijft afwachten. Doordat Microsoft voor de Windows-moniker blijft gaan, creëert het verwachtingen in termen van compatibiliteit en prestaties van gekende apps. Het succes van het nieuwe toestel zal voor een stuk afhangen van het succes van de containers op het OS.

Lees ook: Windows 10X komt ook naar klassieke laptops

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home