Microsoft lanceert opvolger van omstreden Productivity Score

microsoft 365

Met Adoption Score wil Microsoft IT-administrators meer inzicht geven in het gebruik van 365-apps binnen de organisatie. Microsoft lijkt zijn privacyles wel te hebben geleerd.

Microsoft omschrijft zijn Adoption Score-tool als een analysetool om de digitale transformatie te ondersteunen. De tool meet het gebruik van Microsoft 365-applicaties binnen een organisatie en zal worden toegevoegd aan het dashboard van de administrator. Die gegevens worden ook omgezet naar concrete aanbevelingen die organisaties helpen om meer te halen uit het Microsoft 365-ecosysteem.

De Adoption Score valt uiteen in twee componenten. Het eerste luik meet hoe de werknemers binnen de organisatie gebruik maken van de verschillende applicaties die in het aangesloten abonnement inbegrepen zit. Dat toont welke applicaties en cloudfuncties wel of juist helemaal niet populair zijn onder werknemers.

Het tweede deel meet de prestaties van de gebruikte hardware en de 365-software. De totale score wordt berekend op een schaal van 800, waarvan de gebruikservaring 500 punten vertegenwoordigt en de technologische ervaring 300. Metingen worden voor maximaal 180 dagen bijgehouden.

microsoft adoption score
Het dashboard van Adoption Score. Image Credit: Microsoft

Lesje in privacy

In een blog verduidelijkt Microsoft dat ze de privacy van de werknemers in achting hebben genomen bij het ontwikkelen van Adoption Score. De score worden berekend op basis van geaggregeerde data. Werkgevers kunnen de tool dus niet gebruiken om de activiteit van werknemers individueel te bekijken.

lees ook

Multifactorverificatie Microsoft blijkt niet waterdicht te zijn

Daarmee pakt Microsoft het grootste punt van kritiek aan op de tool die Adoption Score zal vervangen, Productivity Score. Microsoft kwam in de beginmaanden van de coronapandemie in opspraak omdat werkgevers de tool gebruikten om de dagelijkse activiteit van thuiswerkers te controleren. Via de tool konden ze namelijk eenvoudig zien hoeveel tijd werknemers in een app spendeerden.  

Microsoft maakte eind 2020 een einde aan het tracken van individuele activiteit in Productivity Score, maar de tool zelf bleef wel behouden. Als extra waarborg voor de privacy van werknemers hanteert Microsoft sinds een jaar pseudoniemen in rapporten waarin individuele data verwerkt is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home