Microsoft lanceerde Windows 10-update met bugs ondanks feedback

windows 10

Enkele dagen geleden lanceerde Microsoft een update voor Windows 10 die voor veel gebruikers vooral problemen veroorzaakte in plaats van oploste. Ondanks de korte testperiode waren de problemen gekend, maar Microsoft keek er niet naar.

Op 30 augustus lanceerde Microsoft KB4512941: een cumulatieve update voor Windows 10 die verschillende schoonheidsfoutjes in het OS moest opschonen. De update had geen beveiligingscomponent aan boord, maar werd door Microsoft toch uitgerold na amper een dag van tests door Insiders. Na de uitrol klaagden verschillende gebruikers over problemen met het SearchUI-proces. Dat proces is onderdeel van Cortana en slokte plots tot 40 procent van de cpu-kracht van een systeem op zonder duidelijke reden. Ondanks die impact op het systeem, bleek het proces desalniettemin niet te werken.

Feedback

Voor verschillende gebruikers deed de update dus meer kwaad dan goed, wat des te frappanter is als je weet dat Insiders wel voldoende hadden aan één testdag om het probleem te ontdekken en aan te geven. Dat ontdekte MSPoweruser. De SearchUI-bug stond netjes aangegeven in de feedback-hub, maar Microsoft nam blijkbaar niet de moeite om daar te gaan kijken voor de lancering van de update. Die verscheen uiteindelijk als zogezegd stabiel ‘zonder gekende problemen’.

De impact van dit specifieke probleem is al bij al beperkt en getroffen gebruikers kunnen de update probleemloos verwijderen via het submenu Updategeschiedenis onder Updates en Beveiliging in het instellingenmenu. De affaire is desalniettemin pijnlijk omdat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt.

Geen lessen geleerd

Eind vorig jaar zorgde een grote update ervoor dat gebruikers bestanden opgeslagen in OneDrive permanent konden verliezen. Die bug was veel ernstiger maar werd ook al aangekaart door Insiders. Ook toen miste Microsoft de meldingen, met alle gevolgen van dien. De Windowsbouwer plande om de manier waarop met feedback wordt omgegaan om te gooien, maar dat lijkt in deze nog niet te zijn gebeurd.

Gerelateerd: Microsoft test nieuwe minimalistische tabletmodus voor Windows 10

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home