Microsoft haalt Productivity Score voor individuele gebruikers weg vanwege kritiek over privacy

Microsoft maakt een einde aan de Productivity Score functie in zijn Microsoft 365 cloud platform. Voortaan laat Microsoft 365 geen productiviteitsscore meer zien voor individuele gebruikers. Wel blijft er een gemiddelde score beschikbaar voor de algehele productiviteit van de organisatie. 

De laatste tijd kreeg Microsoft veel kritiek over de functie. Critici waren bang dat werkgevers het dashboard zouden gebruiken om de productiviteit van medewerkers te meten op basis van weinigzeggende gegevens. De Productivity Score laat zien hoe vaak een gebruiker actief is in de Microsoft 365 tools, niet hoe productief hij is.

“We hebben de feedback gehoord”, zegt Jared Spataro, corporate vice president voor Microsoft 365, wanneer hij het einde van de Productivity Score op gebruikersniveau aankondigt. “We streven er altijd naar om de balans precies goed te krijgen”, legt Spataro uit. “Maar wanneer we een misser maken, luisteren we zorgvuldig en maken we gepaste aanpassingen.” 

Productivity Score pakt anders uit dan verwacht

Toen Productivity Score dit jaar zijn debuut maakte in Microsoft 365 gingen meteen de alarmbellen rinkelen bij privacy specialisten. Microsoft beweerde dat de technologie bedoeld was om het gebruik van Microsoft 365 middelen en diensten binnen de hele organisatie te meten. 

Bij de lancering van Productivity Score werd meteen duidelijk dat de inzichten in productiviteit verder gingen dan cijfers over de organisatie in zijn geheel. Microsoft 365 toonde ook gegevens per individuele gebruiker. Zo laat de score bijvoorbeeld zien hoeveel e-mails en berichten gebruikers per dag sturen. 

Wat verandert er precies?

Microsoft verwijdert namen van individuele gebruikers uit de Productivity Score. In de eerste versie van het product werden namen van gebruikers en hun bijbehorende acties over een periode van 28 dagen weergegeven. Deze functie verdwijnt nu volledig. 

Voortaan laten de cijfers over communicatie, meetings, samenwerking, teamwork en mobiliteit binnen Productivity Score alleen nog maar de data op organisatieniveau zien. De data geven een beeld van de toepassing van Microsoft 365 functies binnen de organisatie in zijn geheel. Microsoft gaat nog een stapje verder en past de interface aan om duidelijk te maken dat Productivity Score meet in hoeverre de technologie wordt gebruikt, niet hoe productief medewerkers zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home