Microsoft en AMD zouden samen ARM-chip bouwen

wafer chip euv

Volgens een lek werkt Microsoft samen met AMD aan een krachtige ARM-chip die onder andere een toekomstige Surface Laptop Pro X kan aandrijven.

Tijdens zijn Surface-event kondigde Microsoft verschillende interessante nieuwe Windowstoestellen aan, maar een opvolger voor de ARM-gebaseerde Surface Pro X was daar niet bij. Het ziet er nu naar uit dat Microsoft zelf een nieuwe chip wil ontwerpen voor toekomstige ARM-hardware. Daarvoor werkt het samen met AMD, Samsung en TSMC.

Dat weet lekspecialist FronTron en staat ook op de Koreaanse forumwebsite Clien. Langs de CPU-kant zou Microsoft de ARM-processor rond één of meerdere Cortex-X1-kernen bouwen. Over de exacte configuratie bestaat geen duidelijkheid, al is de kans groot dat Microsoft voor een big.Little-configuratie kiest met enkele andere zuinige kernen.

AMD en Samsung

Voor het grafische werk gaat Microsoft in zee met AMD. De GPU-component wordt gebaseerd op de mRDNA2-architectuur van het bedrijf. De grafische capaciteiten van de ARM-chip moeten die van een GTX 1050 benaderen.

Ook Samsung werkt mee. De ARM-processor zou immers een Exynos 2200 5G-modem meekrijgen. Oorspronkelijk zou Samsung de chips ook bakken in zijn fabrieken maar door problemen met de yield van het 5 nm-proces kiest Microsoft volgens de geruchten voor TSMC.

De op maat gemaakte chip kan Windows op ARM een broodnodige boost geven. Microsoft zet sterk in op het ecosysteem maar dat moet momenteel onderdoen voor het alternatief van Apple. Dat bedrijf voorziet zelfgemaakte ARM-chips voor zijn laptops die de vloer vegen met Windows-alternatieven. De Microsoft-chip zou daarom niet exclusief naar Surface-hardware komen, zodat ook andere fabrikanten ermee aan de slag kunnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home