Microsoft eist downgrade van Windows 11 naar Windows 10 voor sommige Insiders

Windows 11 startmenu

Windows Insider-testers die Windows 11 draaien op een pc die officieel niet aan de hardware-vereisten voldoet, moeten Windows 10 opnieuw installeren.

Microsoft wil niet dat Insiders die Windows 11 installeerden op een oude computer het besturingssysteem nog blijven gebruiken. Insider-testers konden Windows 11 testen op toestellen die officieel niet voldoen aan de minimum systeemvereisten. Die vereisten zijn eerder artificieel en hebben betrekking op ingebouwde beveiligingsfuncties die Microsoft belangrijk vindt. Windows 11 draait wel op de systemen, maar Microsoft is niet van plan ze te ondersteunen.

Insiders die Windows 11 de afgelopen maanden hebben getest op zo’n oudere computer, krijgen nu de vraag om Windows 10 opnieuw te installeren. Een gebruiker op Twitter deelde de nieuwe melding met het grote publiek.

Het is onduidelijk wat er gebeurt met Insiders die de melding negeren. Vermoedelijk zal Microsoft bij de lancering van Windows 11 op 5 oktober de updatekraan dicht draaien. Als ook beveiligingsupdates wegvallen, wordt het onverantwoord om Windows 11 te blijven gebruiken.

Lastige downgrade

De implicaties van een downgrade zijn vervelend. Wie Windows 11 al langer dan tien dagen gebruikt, moet Windows 10 immers als propere installatie uitvoeren. Dat impliceert dat geïnstalleerde programma’s verdwijnen. De downgrade komt in feite neer op een reset van je systeem.

De eis van Microsoft komt niet uit het niets. De Windowsbouwer liet van het begin af aan weten dat niet compatibele systemen Windows 11 niet konden behouden na de lancering. 5 oktober is dan ook de vermoedelijke deadline voor Insiders om terug over te stappen naar Windows 10.

Installatie via ISO

Achteraf is het wel mogelijk om een finale versie van Windows 11 te installeren op je niet compatibele systeem via de ISO die Microsoft beschikbaar stelt en dus niet via het Insider-programma. Redmond blijft echter vaag over de vraag of het besturingssysteem in dat geval nog updates zal krijgen via Windows Update. Windows 10 wordt nog tot 2025 ondersteund. Uit veiligheidsoverwegingen lijkt het een goed idee om voorlopig niet teveel risico’s te nemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home