Microsoft Edge wint gebruikers van Google Chrome

microsoft edge

Microsoft spreekt steeds meer mensen aan met zijn Edge-browser gebaseerd op Chromium. Op een jaar tijd verdubbelde het marktaandeel bijna, terwijl Chrome voor het eerst in lange tijd achteruit gaat.

Microsoft wint alsmaar meer zieltjes voor zich met zijn Edge-browser. Sinds de softwarereus de oude versie van Edge afvoerde en een nieuwe editie lanceerde gebaseerd op Chromium, stijgt het marktaandeel van de browser. Volgens NetMarketshare ging Edge in oktober met 8,84 procent van de taart aan de haal. Een jaar eerder was dat nog maar 5,95 procent. Google Chrome ziet zijn marktaandeel dan weer dalen, al blijft Google absoluut dominant. Het gebruik van Chrome zakt van 70,89 procent naar 69,94.

De grootste verliezer is Internet Explorer. Die verouderde browser kan wereldwijd nog steeds 3,88 procent van de gebruikers bekoren, maar een jaar geleden waren dat er nog 6,72. De voornaamste winst voor Microsoft Edge lijkt dus te komen van gebruikers die eindelijk de overstap maken van de antieke software naar Microsofts moderne opvolger.

Groter dan Firefox

Het valt op dat Edge sinds begin dit jaar Firefox voorbij stak en zo de op Chrome na populairste browser werd. Firefox zag zijn aandeel van 8,69 procent in 2019 dalen tot 7,19 procent nu. Sinds Edge Firefox voorbij stak, wordt de kloof alleen maar groter.

De cijfers hebben betrekking op desktop- en laptopgebruik. Mobiel duikt Edge zelfs niet op in de top tien. Die wordt opnieuw aangevoerd door Chrome (65,36 procent) met Safari op de tweede plaats (25,23 procent). Het valt op dat Safari op de desktop niet boven de kaap van 4 procent raakt.

De cijfers tonen aan dat Microsoft op de pc steeds meer serieus wordt genomen. Na het IE-fiasco en de ondermaatse eerste Edge-browser gebaseerd op een eigen render-engine, is Chromium Edge vandaag een snelle en efficiënte browser. Dankzij het Chromium-geraamte is de software bovendien compatibel met alle browser-extensies waarmee Chrome overweg kan. Edge heeft tot slot een compatibiliteitsmodus voor Internet Explorer aan boord, zodat ook organisaties met legacy-software de overstap kunnen maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home