Update naar versie 105 doet Microsoft Edge crashen

edge

De uitrol van Microsoft Edge 105 verloopt niet zonder horten en stoten. Een verouderde browserpolicy doet de nieuwste versie van de browser crashen.

Microsoft rolde op 1 september de stabiele release van Microsoft Edge 105.0.1343.25 uit. De update focust zich voornamelijk op de beveiliging van de browser. Echter bleek al snel dat de update nog niet helemaal stabiel was. Via de hulpkanalen van Microsoft rapporteerden Edge-gebruikers dat de browser na het uitvoeren van de update niet meer kon opstarten.

lees ook

Microsoft geeft Edge zijbalk voor snelle toegang tot Outlook en Office

De bug bleek het gevolg van een verouderde browserpolicy MetricsReportedEnabled. Deze policy diende om wanneer ingeschakeld informatie over browsercrashes rechtstreeks te rapporteren aan Microsoft, maar zorgt er nu licht ironisch zelf voor dat Edge 105 crasht. Sinds versie 89 wordt de policy niet meer ondersteund door Microsoft.

Het gebruik van bepaalde privacytools voor Windows zoals Shut Up O&O en PrivateZilla kan ervoor zorgen dat de policy plots weer gecreëerd wordt, ontdekte Bleeping Computer. Dan maakt het ook niet meer uit of je de policy in- of uitschakelt. Edge zal in beide situaties crashen tijdens het opstarten.

Policy uitschakelen

Microsoft heeft de bug inmiddels erkend en belooft deze week een nieuwe stabiele versie van Edge uit te rollen die de verouderde policy niet meer zou mogen activeren. In afwachting daarvan raadt Microsoft aan om de policy te verwijderen uit de Register-editor.

Deze vind je via het Start-menu (openen als administrator). Je moet zoeken onder de mappen HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Edge of HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Edge. Via het regedit-venster (Win + R) kan je ook gebruik maken van de zoekfunctie om de policy snel te vinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home