Microsoft duwt prijs voor Microsoft 365 de hoogte in

Microsoft 365, ooit beter gekend als Office 365, wordt binnen een half jaar duurder. Microsoft verantwoordt de prijsstijging door te verwijzen naar de nieuwe functies die de suite de afgelopen jaren kreeg.

In zijn recentst afgesloten kwartaal moest Microsoft een omzetgroei van 21 procent verkroppen, goed voor een omzet van 46,2 miljard dollar en een winststijging met 47 procent naar 16,5 miljard dollar. In het licht van die cijfers, die zelfs de positieve verwachtingen van analisten overtroffen, onderneemt de softwarereus actie: de prijzen van Microsoft 365 gaan binnen een half jaar de hoogte in.

Kwatongen kunnen zich afvragen of de quasi-monopolist en absolute koning in de wereld van de productiviteitssoftware wel een gezonde ethische fundering heeft voor een wereldwijde prijsverhoging. Microsoft vindt alvast van wel. In een blogpost verwijst Jared Spataro, Corporate VP voor Microsoft 365, naar het veelvoud aan nieuwe functies dat de suite kreeg sinds de introductie onder de noemer Office 365 tien jaar geleden.

Nieuwe functies

Microsoft verwijst onder andere naar Teams met al zijn functies, de integratie van AI-functionaliteit en een veelvoud aan nieuwe beveiligings- en compliancy-opties.

Hoewel het beslist niet netjes oogt voor een bedrijf dat haast zelf geld print om de prijzen van een succesvol en winstgevend product de hoogte in te jagen, valt er wel wat te zeggen voor de argumentatie van Microsoft. Office 365 groeide in tien jaar tijd uit van een geweldige productiviteitssuite naar een betrouwbare fundering voor complexe ondernemingen om hun bedrijf op te bouwen. In tien jaar tijd voerde Microsoft geen enkele substantiële prijswijziging door, terwijl de functionaliteit wel stevig aandikte.

De stijging

Terecht of onterecht? Dat is naast de kwestie wanneer je zaken doet met één van ’s werelds techreuzen. Te nemen of te laten is accurater. Op 1 maart 2022 stijgen de prijzen als volgt:

  • Microsoft 365 Business Basic – van 5 dollar naar 6 dollar per gebruiker
  • Microsoft 365 Business Premium – van 20 dollar naar 22 dollar per gebruiker
  • Office 365 E1 – van 8 dollar naar 10 dollar
  • Office 365 E3 – van 20 dollar naar 23 dollar
  • Office 365 E5 – van 35 dollar naar 38 dollar
  • Microsoft 365 E3 – van 32 dollar naar 36 dollar.

Microsoft communiceert de prijzen voorlopig in dollar. De prijsstijging wordt wereldwijd doorgevoerd met een equivalente stijging in de relevante munteenheid.

De pientere lezers merken op dat enkele versies van Microsoft 365 ontbreken. Dat klopt: de editie voor consumenten en die voor educatie blijft gespaard van de prijsverhoging. Dat is niet onlogisch, aangezien de concurrentie van Google daar het grootst is.

lees ook

Microsoft 365 of toch Office 2019: maandelijks betalen beter dan één keer kopen?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home