Microsoft lost bug die Firefox trager maakt op na vijf jaar

mozilla firefox

Al gemerkt dat je pc trager is wanneer je browset met Firefox? Dit is te wijten aan een bug in Microsoft Defender, die nu eindelijk is aangepakt.

Het probleem dateert niet van gisteren: de eerste melding kwam in mei 2018 binnen op het bugkanaal van Firefox. De browser joeg het CPU-gebruik van Microsoft Defender de hoogte in wat de prestaties van de browser negatief beïnvloedde. Gek genoeg bleek deze bug ook exclusief voor Firefox te zijn, Defender laat de Chromium-browsers Chrome en Edge met rust.

lees ook

Microsoft Defender wordt binnenkort standaard geïnstalleerd

Ontwikkelaars van Mozilla hebben zelf jarenlang naar de oorzaak van het probleem gezocht, en een maand geleden pas kwamen ze tot de conclusie dat dit door de ingebouwde malwarebescherming van Microsoft Defender lag. De bug veroorzaakt meer events die Microsoft Defender triggeren om in actie te schieten. Hierdoor roept Defender VirtualProtect tot vijf maal vaker aan in Firefox dan bij andere browser, waardoor het CPU-verbruik tot 75 procent hoger komt te liggen.

Na vijf jaar een oplossing

Mozilla rapporteerde het probleem aan Microsoft en samen zochten beide bedrijven naar een oplossing. Die is op vier april uitgerold door Microsoft, bijna vijf jaar na de eerste melding. Normaal gezien hoeven gebruikers niets te doen en zou Defender automatisch moeten zijn bijgewerkt. Deze update is zelfs nog uitgerold naar Windows 7 en 8.1, ondanks dat deze Windows-versies niet langer meer ondersteund worden.

Dit kan je zelf controleren door te zoeken naar de map C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Definition Updates en vervolgens mpengine.dll met de rechtermuisknop aan te klikken. De juiste versie is 1.1.20200.4. De Defender-app moet op versie 4.18.2302.x zitten.

Dat de problemen bij Mozilla zo lang hebben aangeslepen, is Microsoft wel niet slecht uitgekomen. Edge heeft sinds 2018 een forse inhaalbeweging gemaakt op Firefox. In 2018 was Firefox nog de derde grootste browser en was er van Edge geen sprake. Vandaag de dag is Edge nummer drie met een marktaandeel van net geen vijf procent; Firefox is tot onder de drie procent gezakt (via Statista).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home