En plots is daar Copilot Plus: Microsoft lanceert nieuwe pc-specificatie

40 TOPS en 16 GB RAM, dat is de minimumvereiste voor Copilot Plus waar elke pc-fabrikant zich naar moet schikken. Zeven fabrikanten zijn aan boord.

Herinner je je nog eerder dit jaar de grote aankondiging van de AI-pc met de nieuwe Intel Core Ultra-chips aan boord? Die mag je al als ‘oud’ bestempelen, want een half jaar na datum lanceert Microsoft zijn officiële specificatie om als Copilot Plus-pc door het leven te gaan. De minimumvereiste: 40 TOPS (trillion operations per second) geleverd door een NPU.

Wat is een NPU? In de kern is het een gespecialiseerde processor die expliciet is ontworpen voor het uitvoeren van machine-learning algoritmen. In tegenstelling tot traditionele CPU’s en GPU’s zijn NPU’s geoptimaliseerd voor het uitvoeren van complexe wiskundige berekeningen die deel uitmaken van kunstmatige neurale netwerken.

Ze blinken uit in het parallel verwerken van enorme hoeveelheden gegevens, waardoor ze ideaal zijn voor taken als beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking en andere AI-gerelateerde functies.

Microsoft Copilot

Qualcomm Snapdragon X

De aankondiging van de Copilot Plus-pc valt samen met de lancering van de Qualcomm Snapdragon X-chips in toestellen van Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Microsoft en Samsung. Die ARM-chip verschijnt in een Plus- en Elite-variant in verschillende smaken, telkens met 45 TOPS aan boord.

Ter vergelijking: de eerste AI-pc’s met Intel Core Ultra-chips aan boord hadden ‘maar’ 11 TOPS aan boord. Dat is niet voldoende, waardoor de huidige batch aan pc’s die net nu allemaal op de markt verschijnen, niet voldoen aan de Copilot Plus-specificatie.

Is dat belangrijk? In theorie nog niet. In de blog van Microsoft zie je een aantal unieke functies, maar niets wereldschokkend. Anderzijds: wat niet is, kan nog komen. Eén van die nieuwe functies die Microsoft bekendmaakt is Recall. Dit is een AI-aangedreven tool waarmee je elke stap die je op je pc zet, kan terugvinden op basis van een tijdlijn.

Recall is een eerste proevertje van wat er nog kan komen. De focus van Microsoft wordt nu resoluut Copilot Plus en het aantal nieuwe functies zal snel aandikken.

AMD en Intel reppen zich nu om ook aan de minimumvereiste te voldoen. In het kamp van AMD blijft het voorlopig stil, maar bij Intel benadrukken ze dat Lunar Lake, de volgende generatie chips, tegen Q3 2024 klaar zal zijn en minimaal 45 TOPS aflevert.

ARM niet onderdeel van specificatie

Dat Microsoft met de Qualcomm Snapdragon X-chips de Copilot Plus-specificatie lanceert, kan mogelijk voor verwarring zorgen. Qualcomm levert ARM-chips, maar de specificatie vereist dat niet. Daar ligt enkel de focus op minimaal 16 GB RAM en 40 TOPS. Elke Copilot Plus-pc heeft ook een Microsoft Pluton security-chip aan boord.

Surface-Laptop-and-Surface-Pro-Copilot Plus

De nieuwe ARM-chips vereisen wel een native Arm64-ervaring met compatibele applicaties binnen Windows 11. Binnen de eigen stal heeft Microsoft al heel wat ARM-native applicaties klaar: Teams, PowerPoint, Outlook, Word, Excel, OneDrive en OneNote. Vandaag zijn onder andere Chrome, Spotify, Zoom, WhatsApp, Blender, Affinity Suite en DaVinci Resolve al compatibel.

Via de Prism-emulator kan je niet-compatibele (traditionele) x86-applicaties performant draaien binnen Windows 11 op ARM. In theorie zou je de nieuwe Copilot Plus-pc’s met de Qualcomm-chips kunnen gebruiken alsof het om een traditionele pc gaat met een Intel- of AMD-chip. De emulator schiet in actie wanneer de applicatie niet ARM-compatibel is.

Enig nadeel: een emulator zal nooit zo energie-efficiënt en performant zijn als een native applicatie. De beloofde 22 uur batterijduur om video’s te kijken en 15 uur webbrowsen bij sommige modellen haal je waarschijnlijk niet via emulatie.

lees ook

Is de ‘Pro’ in Copilot Pro 22 euro per maand waard?

Niet te snel van stapel lopen

Uiteindelijk weten we nu enkel nog maar de theorie. Copilot Plus is een nieuwe specificatie en de nieuwe Qualcomm Snapdragon X-chips bijten de spits af, maar tot ze beschikbaar zijn half juni weten we niets. Zijn de chips wel zo goed als Microsoft doet blijken?

In zijn presentatie strooit het met cijfers zoals ‘20% meer batterijduur dan een MacBook Air 15 inch met M3-chip’. Ergens anders staat dan weer dat de nieuwe ARM-chip van Qualcomm ‘tot 58% beter presteert op het gebied van langdurige multithreaded prestaties’.

De eerste Copilot Plus-pc’s met een Qualcomm Snapdragon X ARM-chip worden vanaf 19 juni uitgeleverd. Aangezien het ondertussen toch al de vierde keer is dat Microsoft van een ARM-chip een succes wil maken, raden we aan om de kat uit de boom te kijken. Dat nu wél alle fabrikanten mee aan boord zijn, vaak met meer dan één toestel, doet hopen dat de ARM-chips van Apple binnenkort concurrentie krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home